Promo banner

A+ A A-

Saopćenje Službe za odnose s javnošću

znak-iz-izdSarajevo, 6. mart 2013. (MINA) - U povodu uvredljive upotrebe termina „muftija“, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

-Na web stranici TV1,(link : “Ko je „đavolji“ muftija Zukorlić“), 05. marta 2013. godine, uz prilog koji tretira stavove muftije sandžačkog Muamera Zukorlića, postavljen je naslov „Ko je „đavolji“ muftija Zukorlić“. S obzirom da niko od sagovornika nije upotrijebio ovaj uvredljivi epitet, nameće se zaključak da je to autorsko djelo i izbor novinara ili urednika TV1.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje skrnavljenje termina „muftija“ i podsjeća da termin „muftija“ unutar islamske doktrine i prakse ima specifičnu stvarnu i simboličku vrijednost i značenje te stoga za Islamsku zajednicu nije prihvatljivo da se ovaj islamski termin, ili bilo koji drugi, koristi u pogrdnom kontekstu ili izvrgava ismijavanju i ruglu. Islamsko učenje se kroz njemu svojstvenu terminologiju tumači i prenosi, što je zadatak Islamske zajednice koja za to posjeduje potrebne kompetencije, a muslimani imaju pravo da njihov vjerski integritet u društvu bude potpuno zaštićen.

Islamska zajednica smatra da javno i medijsko polemiziranje sa ličnim stavovima koje, između ostalih, zastupaju i osobe koje imaju dužnosti u Islamskoj zajednici mora biti na temelju argumenata i činjenica, oslobođeno ličnih napada i uvreda ili ponižavanja bilo čijih vjerskih uvjerenja i vrijednosti. Jedino argumenti i činjenice mogu koristiti ovom društvu i doprinositi razumijevanju i poštovanju, a uvrede i omalovažavanje samo potiču dalje društvene jazove i nesporazume, ističe se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.