A+ A A-

Reisu-l-ulema primio Kemala Baysaka

Sarajevo, 28. februar 2013. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović primio je danas  Ahmeta Kemala Baysaka, počasnog konzula BiH  u Izmiru. Roditelji ovog poznatog Bošnjaka su iz BiH, otac se prezivao Grebo, rodom  iz Ljubinja, a majka Resulović iz Trebinja.

reis-baysak-02-2013-1

Ahmet Kemal Baysak je trenutno u BiH u povodu  promocije novog tursko-bosanskog riječnika, pa je iskoristio priliku da posjeti Reisu-l-ulemu i čestita mu izbor na čelnu funkciju Islamske zajednice u BiH i upozna ga sa svojim aktivnostima u pogledu povezivanja Bošnjaka bez obzira gdje žive u svijetu. U tom pogledu on je doprinio i bratimljenju dvadesetak opština s  područja Balkana s opštinama u Turskoj što doprinosi čvršćoj međusobnoj saradnji.

Pored toga što je veoma uvažen biznismen ne samo u Izmiru nego u cijeloj Turskoj Kemal Baysak je aktivan i u politici.

Također je počasni predsjednik Udruženja iseljenika Bosne i Hercegovine i Sandžaka u Izmiru. Kemal Baysak je jedan od 17 osnivača Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu (IUS).

Zbog ličnog zalaganja Baysaka i pružanja pomoći Bosni i Hercegovini i njenim građanima, za vrijeme kao i poslije rata, Parlament Bosne i Hercegovine je odlučio  da 28. maja 2003. godine otvori Počasni konzulat u Izmiru, a Baysaku dodjeli titulu prvog počasnog konzula BiH u ovom gradu.

reis-baysak-02-2013-2

Kemal Baysak je osnivač i počasni predsjednik Federacije Udruženja Kulture Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj koja je osnovana 2003 godine.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je zahvalio Kemalu Baysaku na posjeti, čestitkama i lijepim željama koje mu je uputio povodom izbora za Reisu-l-ulemu.

Reisu-l-ulema je zahvalio Baysaku i na njegovoj brizi i pomoći koju pruža Bošnjacima, posebno u ekonomskom pogledu.