A+ A A-

Klanjana dženaza Muhamedu ef. Salkiću

Sarajevo, 17. januar 2013. (MINA) – Danas je nakon ikindije namaza pred Begovom džamijom u Sarajevu klanjana dženaza Muhamedu ef. Salkiću, generalnom sekretaru Rijaseta.

muhamed-salkic-dzenaza-1-2013-1

Dženazu je imamio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Nakon klanjana dženaze brojnim prisutnim se obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

On je između ostalog rekao :

            -Dragi naš Muhemad efendija,

Sa velikim bolom smo primili vijest o tvom preseljenju na Ahiret. Zato smo se danas okupili na ovom mjestu na dženazi kako bi izvršili dužnost prema tebi, posljednji put u tvom prisustvu izrazili svoje poštovanje i zahvalnost na svemu što si učinio za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini tokom svog plodonosnog života i rada od 1971. do  14. januara 2013. godine.

Nakon što je podsjetio na izvršavanje obaveza  i rad koji je imao u Islamskoj zajednici  počev od imama u Višegradu 1. februara 1971. godine pa do funkcije  generalnog sekretara Rijaseta Islamske zajednice koju je čestito obavljao sve do svoje smrti, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je kazao da je Muhamed ef. Salkić često podsjećao na odgovornost za svoj rad i odnos prema ljudima i da je bio potpuno svjestan da je čas smrti, čaša koju će svako ispiti i da je to sudbinski određeno pa je razmišljao o svom ovosvjetskom završetku i odgovornosti u vječnosti.

Ta razmišljanja su bila valjan korektiv u obavljanju njegovih odgovornih poslova i činila ga odgovornim i discipliniranim u službi koju je obnašao pa mu je i zbog toga iskazivana dužna pažnja od saradnika i drugih s kojim je komunicirao.

 Uvijek je imao stav, zastupao istinu i  do kraja čuvao  interese Islamske zajednice kao svoj najveći emanet, rekao je između ostalog reisu-l-ulema Kavazović.

 

Ispred duše rahmetli Salkića, prisutne je za halal pitao prethodni reisu-l-ulema Muastafa ef. Cerić, uputivši pri tom nekoliko  misli i sjećanja  na svoj dvadesetogodišnji rad s Muhamed efendijom. Tom prilikom je između ostalog rekao:

- Hadži Muhamed  ef. Salkić nije znao izdati, nije znao krivo govoriti, bio je zaista  čovjek od vjere i povjerenja, bio je iskren i otvoren s ljudima, odan i pošten u poslovima. Bio je Allahov dar za Islamsku zajednicu, stručan i pouzdan, odmjeren i skroman, odlučan, brižan i pravedan, požrtvovan i dosljedan.

Ukop rahmetli Muhameda ef. Salkića obavljen je u haremu Ćurčića džamije u Sarajevu.

Tijelo rahmetlije u kabur su spustili sin Fejlem, brat Nusret, zet Admir i Fahrudin Kadrić.

Na kaburu su ašereta i sureta učili dr. Mustafa Cerić, prethodni reisu-l-ulema, hafiz Mensur ef. Malkić, glavni imam Begove džamije u Sarajevu, Nusret ef. Abdibegović, muftija travnički, sin Fejlem ef. Salkić, Husein ef. Smajić, muftija sarajevski, Ismail ef. Smajlović, muftija vojni, Hasan ef. Makić muftija bihaćki, Seid ef. Smajkić, muftija mostarski, Edhem ef. Čamdžić, muftija banjalučki i Muharem ef. Hasanbegović.

Dovu je proučio hafiz Ismet ef. Spahić. 

  • 0202