A+ A A-

Odluka o obavljanju Kurbanskog bajram-namaza

  • Published in
  • Kategorija: BiH

Na temelju odredbe člana 17. i člana 34. Pravilnika o organizaciji i radu Rijaseta, člana 31. Poslovnika o radu Rijaseta i Odluke Rijaseta broj: 02-03-2-1448/20 od 24. redžeba 1441. h.g., odnosno 19. marta 2020. godine te Uputstva Uprave za vjerske poslove od 16.07.2020. godine, a u skladu sa ranije donesenim propisima o postupanju u vanrednim okolnostima, Reisu-l-ulema donosi

ODLUKU

o obavljanju Bajram-namaza 

I

(Vrijeme Bajrama)

Bajram-namaz će se obaviti u petak, 31. jula  2020. godine, po Takvimu Islamske zajednice u 6. sati i 11 minuta za Sarajevo, a pridržavajući se proračuna vremenske razlike za svako mjesto na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

II

(Sabah-namaz)

Sabah-namaz će se obaviti shodno ranijim dopisima (intrukcijama, odlukama i uputstvima), na način da se u džamijama džematlije neće zadržavati do vremena klanjanja Bajram-namaza

III

(Bajram-namaz)

Bajram namaz će se obaviti u džamijama i mesdždima na način da se upotpune dva rekata, tekbiri, hutba i dova. 

IV

(Privremena musalla)

Rukovodstvo medžlisa i džemata će pripremiti mjesto na otvorenom (privremenu musallu) za obavljanje Bajram-namaza u saradnji sa nadležnim državnim organima nakon odobrenja nadležnog muftije.

Vrijeme početka Bajram-namaza na otvorenom prostoru će predložiti glavni imam, a odobriti nadležni muftija na način da to može biti poslije jedinstvenog termina za džamije i mesdžide (10-60 minuta kasnije) radi mogućnosti pristizanja dijela džemata koji neće biti u mogućnosti pristupiti u džemat džamija i mesdžida u gradskim područjima.

Glavni imam će odrediti osobu koja će imamiti Bajram-namaz na privremenoj Musalli.

V

(Centralne džamije)

Muftije i glavni imami će u centralnim džamijama na svom području predvoditi Bajram-namaz.

Neposredno pred početak obavljanja Bajram-namaza imami u gradskim područjima će upoznati džematlije o načinu obavljanja Bajram-namaza i dati informaciju da mogu pristupiti Bajram-namazu na otvorenom koji će se obaviti u određenom terminu dovoljnom da mogu pristići u džemat.

Zadužuju se imami i džematski odbori da prilikom napuštanja džamijskog prostora i harema džamije upoznaju džematlije o načinu izlaska, uz poštivanje fizičke distance.

VI

(Rizične grupe)

Preporučuje se osobama iz rizičnih grupa stanovništva da izbjegavaju dolazak na Bajram-namaz u zatvorenom.

VII

(Primjena propisa nadležnih organa)

Džematski odbor će pripremiti prostor i upoznati džematlije da su dužni primjenjivati važeće propise nadležnih državnih organa koji se odnose na zaštitu od pandemije Koronavirusa (dezinfekciju, maske, fizičko odstojanje i drugo).

VIII

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja.

REISU-L-ULEMA

Husein-ef. Kavazović