A+ A A-

REIS CERIĆ JUČER U ŠATORSKOM NASELJU U SARAJEVU

srebrenica     Povratnici u Srebrenicu već dvije sedmice borave u kampu žrtava genocida koji je podignut u Sarajevu. Nikakve proslave 1. maja u svom šatorskom naselju nisu organizirali. Kažu nam kako im nije do slavlja, jer u Sarajevu su, prije svega, došli zbog borbe za temeljna ljudska prava.

     - Imati namjeru slaviti 1. maj bio bi jedan nonsens koji uopće nije normalan. Mi se ovdje borimo za temeljna ljudska prva, a to radimo u ime svih živih i mrtvih Srebreničana. U ovom momentu niti možemo, niti hoćemo slaviti taj praznik. Nije nam do slavlja. Akobogda, kada istrajemo u ovom, slavit ćemo sa svim građanima BiH - kazao je Ćamil Duraković, predsjednik Inicijativnog odbora za poseban status Srebrenice.
Kamp žrtava genocida jučer je nenajavljeno posjetio reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić sa suprugom Azrom. Popio je kafu sa Srebreničanima te uputio riječi podrške njihovoj borbi.
     - Bosna treba vas Srebreničane. Srebrenica može biti prekretnica ne samo u Bosni već i na Balkanu - rekao je reis Cerić.

E. B.

(http://www.avaz.ba)