A+ A A-

BOŠNJACI KOSOVA PRIHVATAJU AHTASARIJEV PRIJEDLOG KAO IZBALANSIRANO RJEŠENJE

Forum_Bosnjaka_Kosova_big     U prisustvu najviših političkih predstavnika Bošnjaka, predstavnika NVO, asocijacija i civilnog društva, 21. aprila u hotelu Victory u Prištini održana je VIII Konferencija Foruma Bošnjaka Kosova, na kojoj je u prvom dijelu promovisana nova knjiga akademika Jašara Redžepagića "Na raskršću puteva od Kapetanovića do Mušovića".

     U drugom dijelu konferencije raspravljano je o Ahtisarijevom paketu i kosovskim Bošnjacima sa akcentom na najnovija zbivanja oko rješavanja konačnog statusa Kosova.
Na kraju konferencije donijeta je Izjava na temu Ahtisarijev plan i kosovski Bošnjaci.

1) Forum Bošnjaka Kosova ocjenjuje da je Ahtisarijev prijedlog za sveobuhvatno rješenje statusa Kosova, prihvatljiv okvir i osnova za izgradnju demokratskog društva i pravne države koja svim zajednicama garantira ljudska i etnička prava.

2) Svjesni da se Ahtisarijev prijedlog velikim dijelom bavi pravima i garancijama za srpsku zajednicu, Bošnjaci Kosova prihvataju Ahtisarijev prijedlog kao izbalansirano i kompromisno rješenje koje zadovoljava težnje ogromne većine građana za nezavisnim Kosovom. Pri tome shvatamo da Ahtisarijev plan ne predstavlja smetnju niti stavlja bilo kakva ograničenja da se u budućem Ustavu Kosova položaj Bošnjaka uredi na adekvatan način.

3) Bošnjaci su dostigli u poslijeratnom periodu jedan dio svojih prava, prije svega u oblasti obrazovanja, zahvaljujući saradnji sa većinskom i drugim zajednicama, prije svega aktivnostima naših političkih predstavnicka u institucijama Kosova. Zato nismo ni tražili da o položaju i pravima Bošnjaka raspravljaju ekipe Prištine i Beograda u Beču, jer smatramo da je mjesto za postavljanje i ostvarivanje naših zahtjeva u Prištini, odnosno kroz institucije Kosova. Posebno naglašavamo da Bošnjaci Kosova nisu ovlastili ni jednog svog političkog predstavnika da se protivi Ahtisarijevom prijedlogu niti da bude na strani onih koji ga odbacuju.

4) Odugovlačenje rješenja statusa Kosova ili eventualno neprihvatanje Ahtisarijevog plana od Vijeća sigurnosti UN može destabilizirati prilike na Kosovu i ugroziti položaj građana Kosova i etničkih zajednica.

5) Forum Bošnjaka Kosova podržava predstavnike Bošnjaka u institucijama Kosova da se prilikom izrade Ustava Kosova založe za adekvatno mjesto kosovskih Bošnjaka, na osnovu Rezolucije Vijeća Sigurnosti, Ahtisarijevog prijedloga o konačnom rješenju statusu Kosova, međunarodnih dokumenata o slobodama i pravima građana i već stečenim pravima prema Ustavnom okviru.

(http://www.bosnjaci.net)