A+ A A-

REIS CERIĆ: UČITE DJECU DA JE NAMA VODA ŠTO JE NAFTA ARAPSKIM ZEMLJAMA

smoluca     Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa ef. Cerić, muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, predstavnici "Eko-zelenih" iz Tuzle, djeca iz obdaništa iz Lukavca i 38 ovisnika o drogama iz Centra u Smolući kod Lukavca jučer su obilježili 22. april, Dan planete Zemlje.

Snažna poruka

     Oni su na sada uređenom zemljištu zasadili oko hiljadu sadnica smrče i bora, darovanih od Udruženja "Eko-zeleni" iz Tuzle. Iz Smoluće su odaslane snažne poruke i vapaji o zaštiti vode, zraka, zemlje i šuma. Direktor Centra Smoluća Šekib Čokić kazao je da je jučerašnja akcija simbolično nazvana "Eko-terapija".
     - Ako čovjek u toku godine zasadi bar jedno drvo, jednu sadnicu, može reći da diše halal zrak. Mi smo ovdje pokazali kako se to radi. Uredili smo napušteno zemljište i zasadili deset hiljada sadnica raznog voća. Uskoro ćemo početi ubirati svoje plodove. Pozivamo vlasti da se više zauzmu da mi bolje prodišemo i nastavimo se boriti protiv ovisnosti - kazao je Čokić.
     Učesnici akcije "Eko-terapija" bili su ponosni što su iznad Lukavca, koji je, kako je istakao predsjednik "Eko-zelenih" dr. Muhamed Omerović, ekološki ugrožen grad, zasadili veliku šumu.
     - Pridružujemo se milionima ljudi planete Zemlje za zaštitu šuma i prirode uopće. Jurišnici i eksploatatori prirode bahato je uništavaju. Na djelu je ponižavanje prirode. Stoga probudimo ekološku svijest dok još nije kasno - rekao je Omerović.
     Reisu-l-ulema IZBiH dr. Mustafa ef. Cerić naglasio je da je čovjek bolestan i tu svoju bolest prenosi na prirodu.

 Pravi put

     - Priroda je zdrava, njoj samo treba pomoći. Baš kao što pomažemo ovim mladim ljudima koji su bili krenuli krivim, pa se vratili na pravi put. Stidim se kada pogledam kako izgledaju obale rijeke Bosne. I vaša Spreča je zagađena. Nisam ni znao zbog čega je jezero Modrac "najtoplije" jezero na svijetu.
     Zbog toga što u sebi ima najviše smederevskih peći. Priroda čovjeka stalno opominje, poplavama i drugim kastastrofama. Zato djecu učite da ono što je u arapskim zemljama nafta, u BiH je voda. Pozivam sve ljude naše lijepe države u akciju za očuvanje prirode. Zovite me, dolazim na akciju - kazao je reis Cerić, a potom prvi zasadio sadnicu.

 Prisutni političari

     U sadnji drveća reisu Ceriću pridružili su se i političari. Pored predsjednika KO SDA Tuzla Salka Bukvarevića, od političara je bio prisutan i predsjednik Bosanske stranke Mirnes Ajanović.
     Gosti su razgledali i prilično veliki voćnjak, a ovisnici o drogama nastavili sadnju velike šume.

H. ČALIĆ

(www.avaz.ba)