A+ A A-

DJECA UMRLA BEZ KRŠTENJA IDU U RAJ

bebe     Djeca umrla bez krštenja idu u raj! - To je zaključak do kojeg je nakon godina istraživanja stigla Međunarodna teološka komisija, koja je objavila dokument u kojem objašnjava da tradicionalni pojam limba, mjesta gdje nekrštena djeca vječno provode bez zajedništva s Bogom, odražava nepotrebno restriktivan pogled na spasenje.

     Glavni tajnik Međunarodne teološke komisije otac Luis Ladaria rekao je kako su temeljni razlozi za stav kako nekrštena djeca idu u raj na prvom mjestu sadržani u Božjem bezgraničnom milosrđu, koje želi da svi ljudi budu spašeni: Kristovim jedinstvenim i univerzalnim posredništvom, koji je došao na svijet da spasi sve ljude; Isus se je zatim posebno pokazao prijateljem djece: svi ti razlozi vode u nadu spasenja djece umrle bez krštenja.
     Na upit kako je poimanje limba ušlo u narod, o. Ladaria je kazao kako limb nikada nije bio definiran kao dogma. Katekizam Katoličke crkve ga ne spominje, to predstavlja pokazatelj da su se stvari već u tome trenutku mijenjale i da teološki mentalitet nije bio isti kao prijašnjih godina ili stoljeća. Ali, za limb nije počelo zanimanje samo u narodu nego također i u teologiji kao pokušaj da se izbjegne govor kako umrla nekrštena djeca idu u pakao: u stvari postojala su stroža stajališta, držalo se da umrla nekrštena djeca idu u pakao. Iako se uvijek dodavalo da su muke koje podnose bile nježne, blage. To je izgledalo previše strogo. Dakle polagano se razvijala ova ideja o limbu.

(Radio Vatikan / Križ života)