A+ A A-

MUFTIJA ZUKORLIĆ PISAO TADIĆU I KOŠTUNICI

Zukorlic_muftija     Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i glavni muftija Muamer Zukorlić uputio je pismo predsjedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Vojislavu Koštunici.

     Zukorlić od predsjednika i premijera očekuje da muslimane i Islamsku zajednicu u Srbiji zaštite od nezakonitog djelovanja obavještajnih i bezbjednosnih službi Srbije.
     Također, zatraženo je da se Islamskoj zajednici u Srbiji omogući uvid u dosijea saradnika bezbjednosnih i obavještajnih službi Srbije i Jugoslavije od 1946. godine do sada, iz redova vjerskih službenika ove zajednice.
     U pismu Zukorlić konstatuje da je, paralelno sa pripremama Objediniteljskog sabora Islamske zajednice (27. marta ove godine u Novom Pazaru) ova vjerska zajednica nekoliko mjeseci bila na udaru nekoliko organizovanih, dobro koordiniranih napada koji su imali za cilj sprječavanje održavanja ovog, za muslimane u Srbiji historijskog skupa.  U pismu se podsjeća na pokušaj prodaje zgrade Islamskih ustanova u Novom Pazaru, zatim na pokušaj predsjednika općine Novi Pazar Sulejmana Ugljanina da Islamsku zajednicu podredi Bošnjačkom nacionalnom vijeću, na napad vehabija na Arap-džamiju, zatim na proglašavanje takozvanog Rijaseta Islamske zajednice u Bajrakli džamiji i konačno na prijetnje koje su dobijali čelnici Islamske zajednice.
     Hapšenje grupe vehabija kod kojih je pronađena velika količina oružja, njihovo prebacivanje u Beograd i proglašavanje istrage protiv njih za državnu tajnu, po Zukorlićevom mišljenju "otvara brojna pitanja".
     "Mi muslimani prihvatamo Srbiju za svoju domovinu i želimo da ravnopravno sa drugima učestvujemo u njenoj izgradnji, ali zauzvrat tražimo da nam se omogući ambijent u kome ćemo se osjećati bezbjedno i dostojanstveno", kaže se u pismu Zukorlića srpskom predsjedniku i premijeru.

(www.bosnjaci.net)