A+ A A-

NASTAVAK ADAPTIRANJA HADŽI-ISMAILOVE DŽAMIJE U NIKŠIĆU

Niksic_0001-14.04.07. (Small)    ZAPIS IZ NIKŠIĆA

     U vrijeme korišćenja jednog od svojih vikenda zijaretio sam roditelje koji imaju stalno mjesto boravka u Nikšiću od 1950.god., naseljavajući se iz rodnog Plava, idući "trbuhom za kruhom". Tako sam obilazeći grad u kojem sam rođen, svoje interesovanje zadržao na aktivnostima Islamske zajednice Crne Gore, pod čijim okriljem djeluje i radi džema'at u Nikšiću, kojeg od prije dvije godine predvodi imam Edin ef. Agović.

     Uživao sam u ljepoti i raskošu kao i preduzetim aktivnostima na uređenju gradskog područja, grada u kojem sam rođen, upravo u Grudskoj mahali, u kojoj se i nalazi Hadži-Ismailova džamija, a koji sam sticajem okolnosti napustio 1984. god. nastavljajući svoje radne aktivnosti u Baru.

O gradu Nikšiću

     NIKSIC je najprostranija crnogorska opština sa površinom od 2.065 km2 u kome zivi oko 78000 stanovnika. Na osnovu ostataka materijalne kulture na području Nikšića, a posebno u Crvenoj stijeni može se gotovo u kontinuitetu pratiti društveni razvoj, takoreći od pojave čovjeka. Na 50 km od Nikšića nalazi se pećina Crvena stijena, arheolosko nalazište sa 31 slojem. U njoj je nađeno preko 5000 raznih predmeta. Tu se pojavila i prva umjetnost na tlu Crne Gore u formi linearizma. Ona je, inače, jedno od najvećih paleolitskih nalazišta u Evropi. 

Nikšić se naročito brzo razvijao u toku poslednjih 50-tak godina, tako da je sa 4000 stanovnika koliko je imao 1945. god. danas narastao na blizu 80000. Najznačajniji privredni objekti su: Željezara, Pivara, rudnici boksita i hidroenergetski sistem Gornja Zeta. Nikšić ima i vrlo razvijen ugostiteljsko-turisticki kompleks Onogošt, koji pored hotela u Nikšiću ima i hotele u Risnu i Sutomoru. Na području Nikšića od sakralnih objekata najznačajniji su manastir Ostrog i Saborna crkva. U Nikšiću se nalazi Filozofski fakultet i više osnovnih i srednjih škola.

     U prošlogodišnjim ramazanskim danima upoznao sam se sa predstavnicima ovog malog, ali vrijednog džema'ata kojima se sada, koristeći ovu priliku, zahvaljujem na ljubaznom dočeku.

     Kroz razgovor koji smo tada vodili, upoznat sam o aktivnostima džema'ata i problemima sa kojima se najčešće sreću. Zato, upravo postavljanem imama Edina ef. Agovića Hadži-Ismailova džamija u Nikšiću, tačnije u Grudskoj mahali, zaživjela je i obnovila svoj rad. Radovno prisustvo i organizacijom džuma i teravijskih namaza, za vrijeme ramazana, uvećan je broj džematlija sa ovih prostora kao i organizacija meketebske nastave, koju pohađaju i prolaze djeca koja i stasavaju u novu islamsku generaciju ovog grada. To je očit primjer kako Svevišnji Gospodar nagrađuje našu djecu znanjem neovisno na tome što njihovi uvjeti za rad nisu ni približni njihovim vršnjacima u brojnim džematima u Crnoj Gori, a također i u dijaspori.

     Obradovan saznanjem da se tokom prošle godine izvršila adaptacija i kraćenje unutrašnjeg prostora, ove džamije u Grudskoj mahali, koja je kako i znamo pod zaštitom države i kao kulturno-istorijski spomenik koji krasi ovaj prostor. I tom cilju, ovom prilikom, zapazio sam i obnovu zaštitne ograde džamijskog prostora, što sam punim srcem i ovjekovječio fotografijama koje šaljem kao prilog ovog dopisa.

Niksic_0002-14.04.07. (Small)

     Zato, dragi naši čitatelji slobodan sam pozvati sve vas, da upravo ovaj prilog shvatite kao upoznavanje i poziv da otvorimo naša srca i više nego obično, složno kao i uvjek do sada, pomognemo onima kome je potrebna naša pomoć, ovom prilikom dajući primjer ovog, po brojnosti, malog, ali uz dokazano izuzetno vrijednog džema'ata, koji samim svojim postojanjem daje podstrek opstanka islama na ovom prostoru.

     Allahov poslanik Muhammed a.s. je rekao: "Kada čovjek umre, prestaju njegova djela, osim u tri slučaja: ako stavi (u vakufi) trajnu sadaku, ako ostavi znanje, kojim se drugi koristi i ako ostavi dobro dijete koje će za njega dovu činiti"  (Hadis, prenosi Muslim).

     Nadam se insha-Allah da će i Islamska zajednica u Crnoj Gori na čelu sa reisom Rifatom ef. Fejzićem nastojati da pomognu i omogući što bolji i kvalitetniji rad ovog džema'ata, a ovaj džema'at će bez sumnje znati to cijeniti i naravno sa uspješnim radom to i potvrditi.

     Hvala Uzvišenom i Jedinom Allahu dž.š. što mi je omogućio da poželim svima Vama, braći sestrama, prijateljima, da u čvrstoj vjeri u Allaha dž.š., i ljubavi prema Božijem poslaniku i robu Muhammedu s.a.w.s., i uz njegovu pomoć darujemo naša djela u cilju edukacije i ostvarenju poznatih načela kojima se musliman obavezuje na društvenu aktivnost u duhu islamskih propisa da udovolji Naredbi Božijoj.

"Islam je vjera koju je Allah odabrao Sebi i čije je osnove učvrstio u Istini. Poslao je Objavu kao svjetlo čiji je plamen neugasiv, svjetlošću s kojom nema tmine, čašću za onoga koji je slijedi, mirom za onoga koji u nju uđe, uputom za onoga koji je prati, znanjem za onoga koji shvaća i presudom za onoga koji sudi." (Ali b. Ebu Talib).

Rabbi jessir ve la tuassir Rabbi temmim bil hajr. Amin!

Bože, olahkšaj, a ne otežaj, Bože, završi s dobrim. Amin!

Niksic-Bedem-zapadna-strana-2

 Nikšić, bedem -zapadna strana

 Niksic-Ostaci-kapije-u-Grudskoj-mahali

Ostaci kapije u Grudskoj mahali

Niksic-Tvrdjava-u-Niksicu--crtez

Tvrđava - crtež 

Musaf

 Primjerak rukopisa Musafa

Ismet I. MEDUNJANIN