A+ A A-

TRI TEMELJNE VRIJEDNOSTI BIH

Emir_Ramic12_big     U BiH se KBSA posmatra kao jedinstven glas sjevernoameričkih Bošnjaka. KBSA ima ugled o čemu svjedoči da se delegacija kod svih subjekata zadržala mnogo više nego što je protokol predviđao - ističe g. Emir Ramić, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike nakon posjete Bosni i Hercegovini . Dalje u intervjuu za magazin Bošnjaci.net Ramiće kaže: "Predstavljajući glas sjevernoameričkih Bošnjaka, KBSA je navedenim političkim, kulturnim i naučnim subjektima u BiH prenio sljedeća mišljenja:

1.Tri temeljne vrijednosti BiH
    
KBSA smatra da jednaku političku težinu imaju sljedeće tri vrijednosti: {1} Država BiH, {2} Građani - državljani kojima je ovladala svijest da je BiH njihova domovina i {3} Bosanskohercegovačko društvo.
     Prva vrijednost - država, ima značaj međunarodno-pravnog subjekta, po kojem ćemo se moći raspoznavati u mnoštvu država u međunarodnoj zajednica, bilo gdje da se nađemo, kao pojedinci, kao njeni građani, kao njeni državljani i da računamo na zaštitu svoje države.
     Druga vrijednost, vrijednost građanina, državljana, Bosanaca kao političkog naroda, jeste da nam je BiH jedina naša, matična domovina. Vrijednost bosanskog društva kao multikulturnog, multivjerskog i multinacionalnog društva koje je odbranjeno odbranom BiH. Teritorijalni integritet bosanskog društva brani teritorijalni integritet bosanske države i teritorijalno jedinstvo svih Bosanaca kao političke nacije BiH.
    

     2. KBSA vidi Bošnjake kao samosvojni, političko pravni i nacionalni subjekat sa historijskim i tradicijskim identitetom, sudbinski vezanog za BiH. Zato KBSA budućnost Bošnjaka posmatra kroz demokratsku, cjelovitu, prosperitetnu državu BiH i otvoreno, slobodno civilno društvo u kojima će nacionalni interesi Bošnjaka biti uvažavani i poštovani zajedno sa interesima svih drugih naroda. Svaki pokušaj osporavanja suvereniteta, nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i cjelovitosti BiH ima nesagledive posljedice za Bošnjake i za sve druge narode i građane BiH. Unutar-bošnjački dijalog i bošnjački dijalog sa drugima narodima je najbolji modus bošnjačkog preporoda i preporoda države BiH.

     3. KBSA je iznio stav o potrebitosti novog Ustava BiH koji će implementirati volju naroda i građana BiH da žive u cjelovitoj, demokratskoj, prosperitetnoj državi BiH, koja će biti država bez nacionaliziranih i podržavljenih entiteta, sa regionalnom podjelom po ekonomskom faktoru. Proces donošenja novog Ustava mora biti transparentan uz učešće bh. dijaspore i uz obezbjeđenje svih funckija koje ima savremena država.

     4. KBSA je insistirao da se mora nastaviti sa iznalaženjem novih dokaza o izvršenju zločina genocida nad Bošnjacima u BiH. U tom smislu delegacija je predložila da se sav višak neutrošenih sredstava na računu fondacije Pravda za BiH iskoristi u formiranju jednog kvalitetnog tima međunarodno priznatih eksperata koji bi počeli odmah raditi na procesu produkcije nove tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, sa novim dokazima.
     Delegacija je također podržala rad Međunarodnog krivičnog tribunala i posebno rad kancelarije bošnjačkog oficira za vezu sa Tribunalom. KBSA smatra da ukoliko se pokaže genocid i agresija u pojedinačnim slučajevima na Tribunalu, imat ćemo olakšavajuće okolnosti za novu tužbu pred Međunarodnim sudom pravde.

     5. Delegacija KBSA je posebno insistirala na konkretnim pitanjima koja se tiču sjeverno-američkih Bošnjaka, a koja se odnose na: državljanstvo, socijalno-penzijsko osiguranje, nostrifikaciju diploma, ekonomsko politički održiv povratak, škole bosanskog jezika, jedinstveni udžbenici za škole bosanskog jezika.
     Koliko KBSA može animirati Bošnjaka u Sjevernoj Americi za povratak? Ako imamo u vidu da se samo 6-8% građana vratilo u RS, pitanje povratka je najozbiljnija stvar koje mora biti rješavano na bazi programa. Postoje dvije kategorije ljudi na koje KBSA može uticati u smislu povratka. Jedna grupa je ona koja se snašla i koja ima ušteđen kapital. Ta grupa se može vratiti u BiH bez pomoći. Ta grupa se želi vratiti jer smatra da se u BiH može investirati u mali biznis. Druga gupa je ona koja se nije snašla u SAD i Kanadi i kojoj treba pomoć za povratak. Povratak je pitanje broj jedan, na čijem odgovoru se ništi rezultat genocida i vraća demografsko stanje BiH na stanje prije genocida. Postoji želja za povratkom kod obje grupe i tu želju sada treba kapitalizirati jednim programom za povratak koji mora biti podržan od države BiH i čiji sponzor bi bio KBSA. Povratak neće biti brz kao što je bio progon.

     6. U procesu uloge dijaspore u političkom, ekonomskom, kulturnom i naučnom procesu u BiH, neophodna je institucionalizacija uloge dijaspore u smislu stvarnog transformisanja glasa dijaspore u matici. Delegacija je predložila otvaranje procesa formiranja Savjeta dijaspore - zajedničkog tijela svih organizacija u dijaspori. Savjet za dijasporu bi komunicirao sa Vijećem ministara BiH i svim drugim institucijama i organizacijama u matici. Formiranjem Savjeta za dijasporu, ista bi zadržala dijasporski neuprljan patriotizam koji se često koristi kao parola svakojakih partija i političara kada im i kako odgovara. Ako imamo Savjet dijaspore onda smo za sve što činimo za dijasporu i maticu odgovorni pred onima koje predstvaljamo - dijaspori.
Delegacija je također predložila formiranje Vijeća za dijasporu pri Vijeću ministara BiH, tijela mješovitog sastava od predstvanika matice i dijaspore. Takođe je ponovo aktuelizirana institucija počasnog konzula BiH, koja bi bila sastavljena od istaknutih Amerikanaca i Kanađana, prijetelja BiH i članova klubova prijatelja BiH pri američkom Senatu i Kongresu i Kanadskom parlamentu.

 

     7. Cilj ujedinjne dijaspore je da zajedno sa maticom odlučuje šta je i kada je nešto primarno i potrebno za naše ljude izvan i unutar matice gdje dijaspora treba da se angažuje na zapadu, putem medija, fakulteta, političkih partija, javnih i poznatih ličnosti.  U svakoj zemlji to će se sprovoditi na način zavisan od mentaliteta, političke situacije, interesa i opredjeljenja koja su aktuelna za respektivnu zemlju. Znači da dijaspora zadržava svoju specifičnost i potpunu autonomiju o načinu sprovođenja određene akcije. Oni najbolje poznaje mogućnosti u zemljama u kojima žive, neki čak i decenijama. KBSA je insistirao da građani BiH imaju ista prava, zaštitu i usluge ma gdje bili na teritoriji planete. U tom smislu je predložio inteziviranje aktivnosti na planu sklapanja bileteralnih sporazuma između BiH i SAD i Kanade u oblastima: dvojnog državljanstva, nostrifikacije diploma, socijalnog i penzionog osiguranja, dvostrukog oporezivanja, zaštite i unapređenja investicija, građanska i susdska prava.

     8. Posebno je razgovarano o potrebi znatno većeg registrovanja sjevernoameričkih Bošnjaka za izlazak na izbore u BiH. Izlazak na izbore može u znatnoj mjeri imati pozitivan politički, ekonomski i kulturni imapakt na jačanje države BiH. U tom smislu delegacija KBSA je predložila izmjene Zakona o glasanju, pojednostavljenje procesa registracije i glasanja, otvaranje mogućnosti registracije i glasanja u DKP BiH, otvaranje isturenih odjeljenja DKP BiH u svim gradovima Sjeverne Amerike gdje ima više od 20.000 bh građana i uvođenje 'on line' registracije i glasanja.

     9. Na inicijativu KBSA, BiH Poslovna Asocijacija Sjeverne Amerike (BiH Business Association of North America) je počela sa formiranjem i strukturnim uvezivanjem poslovnih stručnjaka i privatnih poduzetnika na nivou Sjeverne Amerike. Cilj asocijacije je da uveže gore navedene subjekte u smjeru aktivnije saradnje i bližeg međusobnog upoznavanja. Razvoj baze podataka stručnjaka i poduzetnika, bliže uvezivanje na regionalnom i globalnom nivou, lobiranje Ministarstva Trgovine država u kojima živi naša dijaspora u smislu ostvarivanja trgovinskih olakšica za proizvode iz BiH, te buduće slanje eksperata na rad u BiH uz punu kompenzaciju obezbjeđenu od strane svjetskih ili domaćih finansijskih istitucija u industrijama od interesa matici, su samo neki od budućih pravaca djelovanja BiH Poslovne Asocijacije.
     KBSA smatra da je došao momenat kad se trebamo svi bliže uvezati i na poslovnom planu. Inicijative za ovakav jedan poduhvat pristužu već određeno vrijeme kako iz matice tako i iz dijaspore. Stoga, KBSA pozdravlja i podržava svaku akciju koja doprinosi daljem ekonomskom snaženju naše dijaspore.

(http://www.bosnjaci.net)