A+ A A-

NA FIN-u PREDSTAVLJENE POŠTANSKE MARKE I OTVORENA IZLOŽBA "ISLAMSKA KULTURA U FILATELIJI BiH"

fin (Small) (Custom)     U  atriju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu jučer su predstavljene tri prigodne poštanske marke - «30 godina Fakulteta islamskih nauka», «470 godina Gazi Husrev-begove medrese i «100 godina lista Gajret», te otvorena izložba «Islamska kultura u filateliji BiH».

     Direktor BH Pošte Mensud Bašić istakao je da BiH ima dugu i bogatu tradiciju izdavanja poštanskih maraka, podsjetivši da je prva izdata 1879. nakon štampanja u Beču. Naibu-reis Ismet ef. Spahić izrazio je zahvalnost BH Pošti što na ovaj način približava i prati kulturno i historijsko naslijeđe BiH. 
     Prigodnu izložbu otvorio je federalni premijer Nedžad Branković naglasivši značaj godišnjica koje su poslužile kao motiv za prigodne poštanske marke. Izložba, autora Emira Hrenovice, bit će za posjetioce otvorena narednih pet dana. 
     Autori poštanskih markica su Mufid Garibija i Đemo Šehović koji su već dobijali značajne međunarodne nagrade iz oblasti dizajna poštanske marke. 
     Fakultet islamskih nauka je najstarija i naprestižnija institucija visokoškolskog islamskog obrazovanja u jugoistočnoj Evropi, istaknuto je. Naslanja se na višestoljetnu tradiciju islamskog obrazovanja u BiH koja počinje podizanjem prvih džamija, tekija i osnovnih škola u drugoj polovini 15. stoljeća.

     Dekan Fakulteta islamskih nauka Enes Karić podsjetio je da je, u novijem izdanju, Fakultet počeo s radom krajem septembra 1977. pod imenom Islamski teološki fakultet u Sarajevu.
     Gazi-Husrev-begovu biblioteku osnovao je, vakufnamom o gradnji istoimene medrese, Gazi Husrev-beg 1537. godine. Ta biblioteka smatra se prvom i najstarijom kulturnom instituciom Bošnjaka. Od svog osnivanja vrši kulturnu i vjersko-prosvjetnu djelatnost.
     Prvi broj časopisa "Gajret" izašao je sredinom augusta 1907. godine, kao glasilo istoimenog društva u potpomaganje učenika Bošnjaka na srednjim i višim školama u BiH. Gajretovo osnovno obilježje bilo je njegovanje tradicionalnih duhovnih vrijednosti Bošnjaka.

(Fena)