A+ A A-

TAJNE ARHIVE SRBIJE OTVARAJU MOGUĆNOST ZA POKRETANJE NOVOG SPORA

predsjedn     Dr. Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH, u saopćenju povodom tvrdnje Geoffrey Nice-a o umiješanosti Tužilaštva Haškog tribunala u skrivanje dokaza koji svjedoče o izvršenju genocida državne zajednice Srbije i Crne Gore u Bosni i Hercegovini je istakao:     "Pismo gosp. Geoffrey Nice-a  znatno potvrdjuje činjenicu da je Medjunarodni sud pravde bio uskraćen za ključne dokaze o umješanosti Srbije u genocid u Bosni i Hercegovini.  Naš pravni tim je tu činjenicu dokumentirao  tokom procesa pred tim Sudom, te izričito zahtjevao da Sud naredi Srbiji da preda sve dokumente iz arhiva Vrhovnog  savjeta  odbrane. 

     Pismo gosp. Nice-a daje dodatni kredibilitet našim tvrdnjama da te arhive kriju nepobitne dokaze da je Srbija bila organizator ili saučesnik u genocidu u Bosni i Hercegovini.  Ukoliko nam ti dokumenti postanu dostupni u roku od 10 godina, Statut Medjunarodnog suda pravde dozvoljava Bosni i Hercegovini da obnovi postupak protiv Srbije za genocid.       

     S obzirom na indikacije iz Najsovog pisma o ulozi Carle Del Ponte u cenzuriranju relevantnih dokumenata, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ima obavezu ispitati ovaj slučaj i poduzeti neophodne mjere, uključujući i naredbu o objavljivanju relevantnih dokumenata.  Bosna i Hercegovina ima pravo obratiti se Vijeću sigurnosti sa takvim zahtjevom. 

     Svjesni smo da veto gosp. Radmanovića o običnom upućivanju zahtjeva Srbiji da uhapsi sve optužene za genocid vjerovatno znači da bi on uložio sličan veto i pri ovakvom zahtjevu.  Međutim, s obzirom da relevantne arhive sadrže dokaze o umješanosti Srbije u genocid u Hrvatskoj, napori Republike Hrvatske na ovom polju bi znatno poboljšali šanse za razotkrivanje svih tih dokaza i mi te napore u potpunosti podržavamo- kaže se u sopćenju dr. Harisa Silajdžića.