A+ A A-

INICIJATIVA ZA OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE FORMIRANJA ARMIJE R BIH U OKVIRU ISLAMSKE ZAJEDNICE

Armija_BiH21_big     Vojni muftija uputio je inicijativu da se u povodu obilježavanja 15 godina od formiranja Armije R BiH organiziraju prikladni programi i aktivnosti u Islamskoj zajednici.

     Vojni muftija Ismail ef. Smajlović u ovoj inicijativi upućenoj Rijasetu Islamske zajednice ističe: "Dana 15. aprila 2007. godine planiran je program obilježavanja 15 godina od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Slobodni smo predložiti da Rijaset IZ-e u BiH na odgovarajući način uputi instrukcije svim imamima na području Bosne i Hercegovine da u povodu petnaestogodišnjice Armije R BiH realiziraju odgovarajući programi za sjećanje na šehide Bosne i Hercegovine koji su u sastavu odbrambenih snaga Armije R BiH, policije i drugo, dali svoje živote za slobodu koju danas uživamo."

     Vojni muftija također ističe da bi bilo umjesno da "imami u okviru džume - namaza, dana 13. aprila 2007. godine, pruže informaciju prisutnim muslimanima o značaju Armije R BiH u odbrani Bosne i Hercegovine i ulozi muslimana u čiji pomen mogu organizirati odgovarajući program."

     U ovoj inicijativi se još ističe da "uz čestitku povodom jubileja Armije R BiH treba naglasiti podršku patriotskim snagama koje i danas stoje na braniku pozitivnih vrijednosti našeg društva."

     U Vjerskoprosvjetnoj službi Rijaseta su nam kazali da je inicijativa vojnog muftije proslijeđena uredima muftija i da im je sugerirano da se o njoj odrede i prema svojim mogućnostima i procjeni izvrše odgovarajuće aktivnosti na obilježavanju značajnih jubileja i datuma iz naše historije.

(www.rijaset.ba)