A+ A A-

GRADIT ĆEMO DŽAMIJU U SPLITU

vahid     Vlasti su lokaciju za gradnju Islamskoj zajednici dodijelile još prije 18 godina, no kada su obavljene predradnje, otkriveno je da je parcela u privatnom vlasništvu

     Prije nekoliko dana zatražili smo službeni razgovor s gradonačelnikom Zvonimirom Puljićem u vezi s lokacijom za džamiju u Splitu. Prostorije u kojima sada obavljamo vjersku službu za oko četiri tisuće muslimanskih vjernika u gradu su potpuno neadekvatne - rekao nam je splitski imam Vahid ef. Hadžić.
     Mjesto za molitvu ovdašnjih muslimana trenutačno se nalazi u skučenom iznajmljenom prostoru u Dominisovoj, u staroj gradskoj jezgri.
     - Zgrada je trošna, kad kiši, sve poplavi, imamo velikih problema sa sanitarnim čvorom, a i prostor je premali, pa osim molitve nije moguće organizirati poučavanje djece ni bilo kakve druge aktivnosti koje želimo prakticirati - požalio se splitski imam.
     Zanimljiv je podatak da je još 1989. godine socijalistička vlast dodijelila Islamskoj vjerskoj zajednici lokaciju za izgradnju džamije u Splitu.
     - Splitsko Izvršno vijeće nam je dodijelilo parcelu površine 2000 četvornih metara u Dragovodama, gdje smo namjeravali izgraditi mediteranski tip vjerskog objekta.     Predradnje smo obavili, ali je onda počeo rat koji nam je nametnuo druge prioritete. Kad smo nedavno krenuli u realizaciju tog projekta, otkrili smo da je to zemljište privatno, pa naš problem možemo riješiti samo na način da kupimo za goleme novce tu "već dodijeljenu" zemlju - tvrdi imam Hadžić.
     Imam smatra da bi gradska vlast trebala pomoći u rješavanju ovoga "gorućeg" problema za oko tisuću obitelji muslimanske vjere koje žive u Splitu i okolici.
     - Pa nije Split najgori grad u Hrvatskoj pa da od svih islamskih zajednica u zemlji baš ova u Splitu ima najgore riješeno pitanje lokacije vjerskog objekta - zaključuje imam Vahid ef. Hadžić.
     - Imamo odlične odnose s Poglavarstvom i vjerujemo da ćemo uskoro naći zajednički jezik - kazao nam je Salih Kadrić, predsjednik Izvršnog odbora splitskog Medžlisa.

 Muftija Omerbašić: Bio bi red da Grad pomogne

muftijahr     Osim Zagreba i Rijeke, gdje već postoje džamije, najviše vjernika muslimana živi u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
     Komunistički režim nam je dodijelio zemljište koje nam se sad nudi po ogromnoj cijeni koju ne možemo platiti. Bio bi red da nam Grad pomogne u pronalaženju rješenja jer sadašnje prostorije adaptirane stare škole nikako nisu zadovoljavajuće - kaže muftija Ševko Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

(http://slobodnadalmacija.hr)