Promo banner

A+ A A-

AKTIVNOSTI IZ BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE

     Međureligijski dijalog

     MONTICELLO, NY:  U novoj Bošnjačkoj džamiji u Montacellu subotu 24 februara je održan međureligijski dijalog pod nazivom "Ibrahim a.s.- Otac monoteizma"
Učešće u ovom skupu uzelo je dvadesetak različitih vjerskih organizacija muslimana, Jevreja i kršćana.  Zapravo, sve vjerske skupine regiona Sullivan county bile su zastupljene i predstavljene svojim predstavnicima. Imami, rabini i ostali sveštenici različitih kršćanskih denominacija kroz upoznavanje sa ličnošću Ibrahima a.s. kao poslanika islama još jednom su se uvjerili da tri nebeske vjere imaju jedan te isti korjen.

     U svojstvu domaćina skupu se obratio i zaželio dobrodošlicu predsjednik Organizacionog odbora hadži Ismail Srdanović.  O važnosti izgradnje mostova razumijevanja među religijama govorio je Dr. Bayram-ef. Mulić.

     Ovom prilikom gostima je uručen po jedan prijevod Kur'ana sa Ilmihalom na engleskom jeziku.  Takodjer, mnogi participanti su izrazili želju da proučavaju a možda i prime islam. Na kraju dovu je proucio Mehdija-ef. Demirović, prvi imam ove džamije koji je dužnost imameta u ovoj džamiji preuzeo tačno prije heftu dana. 

     Predavanja, vjenčanja, dženaze...

     Na području Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike u proteklom periodu obavljeno je 6 dženaza, 8 predavanja, 3 mevluda, 3 tevhida, 3 šerijatska vjenčanja i 4 zijareta bolesnim.
     Teme hutbi na džumama: Sabur, Iskušenja, Ashabu-l-Udud, Sjećanje na bošnjačka stradanja, Vraćanje Siratil mustekimu, Lijenost, Iskoristimo živote u činjenju dobra, Islam je ljubav.

      Tribine

     U Seattle-u i New York-u su održane tribine na kojima su gosti bili Nevzet ef. Porić, sekretar Islamske zajednice Bošnjaka u Sloveniji, Mirza ef. Mešić, imam u Zagrebu i prof. Mujesira Zimić, asistent na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

bosnjaci_s_amerika 

     Izgradnja džamije u Erie

     Bošnjački džemat iz Erie-a je uputio pismo svim bošnjačkim džematima na području Sjeverne Amerike pismo u kojem ih pozivaju da pomognu izgradnju bošnjačke džamije u gradu Erie-u u američkoj državi Pansilvaniji. Pismo prenosimo u cijelosti: 

     Es-selamu alejkum poštovani Bošnjaci i Bošnjakinje, vjerujemo da mnogi od Vas kada dobiju ovo pismo prvi put će možda čuti za grad ERIE koji se geografski nalazi na sjeverozapadu države Pennsylvania U.S.A.

     Prvi Bosnjaci u ovaj grad došli su 1992.god. da bi nešto veći broj došao u periodu 1995-2000. god. U januaru 2001. god Bošnjaci ovoga grada održavaju Osnivačku Skupštinu i donose odluku o osnivanju Bošnjačke Islamske zajednice grada Erie. Od tog dana pa do danas vjerovanjem u Allaha,dželle šanuhu učinjeno je dosta, a najveci korak učinjen je 2005. god. kada je po klanjanju Bajram-namaza donešena odluka o kupovini objekta za potrebe Islamske Zajednice, što je nakon nekoliko mjeseci i učinjeno. S obzirom na mali broj Bošnjaka u ovom gradu, prilikom kupovine objekta vodilo se računa o tome, tako da je kupljen objekat na kojem je trebalo dosta ulaganja na sanaciji istog.

     Veliki dio posla smo uradili zahvaljujuci DONACIJAMA kako u novcu tako i odzivom na radne akcije prilikom izvođenja radova ali sami nismo u mogućnosti da finansiramo ovaj za nas veliki projekat, te Vam se ovim putem obraćamo, shodno Vašim mogućnostima, da nam u tome pomognete. Uz Allaha, dželle šanuhu i Vašu pomoć!     

     Vjerujemo da ćemo predstojeći mjesec ramazan obilježavati u našoj džamiji, a ne po privatnim kućama, kako smo to činili u prethodnih pet godina.

     Neka Vas Allah, dželle šanuhu nagradi za Vašu pomoć, a mi članovi Džemata u Erie znat ćemo to cijeniti. 

Donacije možete slati na adresu:

Bosniacka Islamska Zajednica Erie (BIZE)

PO. BOX 10785

ERIE   PA 16514-0785

Sve dodatne informacije mozete dobiti na brojeve telefona:

1-814-566-0404 (Murat Borovina) ili

1-814-431-5435 (Suada Smajovic)

Izvrsni Odbor BIZE

Predsjednik Ibrišim Selimović