Promo banner

A+ A A-

RAST ANTIAMERIČKIH STAVOVA

anketa     Rat protiv terorizma radikalizirao je muslimane širom svijeta do nezapamćenih razina antiameričkih stavova, rezultati su najvećeg istraživanja javnog mnijenja muslimana ikad provedenog.

     Sedam posto ispitanika smatra da su događaji od 11. rujna 2001. godine bili "potpuno opravdani", a u Saudijskoj Arabiji 79 posto sudionika ankete ima "nepovoljno" mišljenje o SAD-u.
     Gallupov Centar za muslimanske studije u New Yorku proveo je 2005. i 2006. godine istraživanje na 10.000 muslimana u deset većinskih muslimanskih država. Zajedno s prijašnjim Gallupovim istraživanjem iz 2001. u devet drugih zemalja, ova ispitivanja javnog mnijenja iznose stajališta više od 90 posto muslimana svijeta.
     Prema jednom od rezultata, koji su objavljeni u atmosferi sve većeg nepovjerenja između islama i Zapada, izgledi za radikaliziranje muslimana rastu s njihovim stupnjem obrazovanja i imovinskim statusom.
     No, Gallupova anketa sugerira da Amerikanci po pitanjima duhovnih i obiteljskih vrijednosti, imaju više zajedničkog s muslimanima nego sa stanovnicima zapadne Europe. Također, velik broj muslimana podržava zapadni ideal demokratske vladavine.
     Pokazalo se da religija nema mnogo veze s radikalnim stavovima i antipatijom prema zapadnoj kulturi. Muslimani osuđuju promiskuitet i nemoral, a najviše poštuju slobodu, demokratski sustav, tehnologiju i slobodu govora.
     Vanjskopolitički stručnjaci vjeruju da će se pobjeda Zapada u ratu protiv terorizma dogoditi kad islamski svijet odbaci radikalizam. - Svaki političar ima teoriju: radikali su religijski fundamentalisti, siromašni su, puni beznađa i mržnje. No, te teorije su pogrešne - kažu autori istraživanja.
     Iz Gallupa također tvrde da muslimanski radikali imaju više zajedničkih crta s ljudima umjerenih stajališta nego što se često pretpostavlja. Ako Zapad želi doći do ekstremista i dati moć umjerenoj većini, prvo mora prepoznati s kim se bori, jedan je od zaključaka istraživanja.

(http://www.jutarnji.hr)