akcija kurbani
A+ A A-

MERIMA AJNADŽIĆ POSTALA ČASNA SESTRA U ITALIJI

casna ses.     Pronađeno je i deveto dijete iz sarajevskog Doma "Ljubica Ivezić" koje je početkom rata odvedeno u Italiju i nikad se nije vratilo, saopćila je Jagoda Savić, zastupnica roditelja nestale djece. Ona navodi da se radi o Merimi Ajnadžić, rođenoj 1982. godine u Sarajevu. Merima je postala časna sestra i nalazi se u jednom katoličkom institutu u regionu Lombardija. 

      Zatupnica Savić ističe da su, kad je poslije rata, Sud za maloljetnike iz Milana svu djecu koja su tokom rata bila smještena u Centru "Mamma Rita" u Monzi smjestio u italijanske porodice i počeo proceduru usvojenja, Merimu zadržale časne sestre koje su se brinule o djeci dugo nakon što je i posljednje dijete napustilo "Mamma Ritu". 
     Merima je zatim, kako navodi Savić, pristupila njihovom vjerskom redu koji se zove Sestre Karamelićanke (Suore Caramelitane) i sad povremeno mijenja mjesto boravka u objektima u vlašnistvu grupe koja se zove Priložnice Bezgrešnog srca Marijinog (Minime Oblate del Cuore Immacolato di Maria). Merima se, po dolasku u Italiju, isticala poslušnošću i brzim učenjem italijanskog jezika. 
      "Nema nikakvih dokaza o tome da su Sestre Karamelićanke nad njom primijenile bilo kakav oblik prikrivene prisile ili ubjeđivanja kako bi Merima promijenila svoj vjerski identitet. Jedino je sporno kako je Sud za maloljetnike u Milanu regulirao njen status u Italiji. Naime, podaci iz sudskog dosjea o stanju napuštenosti Merime Ajnadžić od bioloških roditelja su tačni i uzeti su iz službene porodične anamneze porodice Ajnadžić iz Centra za socijalni rad sarajevske Općine Stari Grad", precizira Jagoda Savić.  
     Ona kaže da u dosjeu ne postoji nalog italijanskog suda da se takvi podaci dostave, ali ih je neko ovlašteno lice iz Sarajeva dostavilo samoinicijativno čineći zloupotrebu službenog položaja. 
      - Obavijest o Merimi je dobijena od jednog drugog usvojenog djeteta koje je s njom dugo bilo u kontaktu, navodi Jagoda Savić.

(Fena)