edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

POLITIČKE IZBORNE KAMPANJE NA INTERNETU

internet_17ju     Samo desetljeće i pol nakon što je predstavljen javnosti, Internet je postao ključni medij američke politike. Vođenje predizborne kampanje na sve većoj mreži osobnih kompjutera doživjelo je ogroman skok 2004. godine, kada se bivši guverner Vermonta Howard Dean uključio u predsjedničku utrku – online. Sada predsjednička kampanja 2008, krcata  potencijalnim kandidatima, uveliko ovisi o Internetu da bi doprla do glasača.

     Dugoočekivano uključivanje demokratske senatorice Hillary Clinton u predsjedničku kampanju 2008. nije se dogodilo na tiskovnoj konferenciji, niti na političkom skupu, nego kroz kratki, ali dobro sročen i vizuelno riješen, video snimak, prikazan naciji – ali i svijetu – preko Interneta.

     Dok se 'zagrijavaju' za nadmetanje za stranačku nominaciju predsjedničkog kandidata, 2008, senatorica Clinton i sve veći broj drugih pretendenata otkrivaju Internet kao relativno jeftin, vrlo efikasan i uglavnom propisima neopterećen medij za komuniciranje s potencijalnim glasačima. Rastuća važnost Interneta u političkom životu Amerike – i za kandidate i za birače – dijelom je posljedica naglog širenja bržih internetskih pristupnih veza u američke domove, kao i činjenice da sve veći postotak građana smatra web primarnim izvorim informacija.

     Lee Rainie je direktor Projekta Internet i život Amerike, pri Istraživačkom centru Pew. "Nakon izbora 2006, proveli smo ispitivanje i ustanovili da raste uloga Interneta kao važnog izvora vijesti i informacija za ljude kojima je stalo do političkih zbivanja. Internet je, isto tako, za te ljude vrlo važan način komuniciranja o politici. Oni si međusobno šalju e-mailove, razmjenjujući mišljenja o političarima i o aktuelnim pitanjima".

     Rainie vjeruje da će internetski video – koji se već uveliko koristi na web stranicama većine kandidata – postati ključni dio predsjedničke kampanje 2008. godine. Čak i prije nego što je službeno objavio svoju kandidaturu, bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney postavio je svoju web stranicu, punu kratkih video poruka o njegovim stavovima u vezi s pitanjima od nacionalnog značaja, kao i vještih promidžbenih poruka u kojima ga se predstavlja kao 'dobar predsjednički materijal'.

     Upravo je ta ponaosobna veza s biračima – kroz njihova osobna računala – ono što Internet čini dragocjenim za političare, tvrdi Rhodes Cook. On je urednik uglednog internetskog pregleda političkih analiza Rhodes Cook Letters.

     Cook kaže da su današnje poruke na Internetu značajno drugačije od tradicionalnih radijskih i televizijskih oglasa, u kojima se izjave kandidata svedu na kratke, ali upečatljive slogane, oko kojih se, potom, prepiru politički komentatori. "U internetskoj poruci, kandidat može u potpunosti kontrolirati što će točno kazati biračima, koji će ga gledati online. Upravo zato je to vrlo privlačan način komuniciranja s biračima i mislim da će ga tijekom 2007. i 2008. koristiti svi kandidati".

     Cook ističe da kandidati iz obiju stranaka koriste internet i za prikupljanje milijuna dolara, potrebnih za financiranje predsjedničke kampanje. Međutim, upozorava ovaj stručnjak, premda Internet političkim aktivistima pruža moćne nove opcije, on se, isto tako, može pokazati nožem s dvije oštrice. "Internet umnaža broj stvari koje postaju vidljive – ne samo one koje su povoljne, nego i svaku i najmanju pogrešku koju napravi određeni kandidat. Sve se to momentalno prenese Internetom i eksponencijalno povećava mogućnost da mali problem postane ogroman u očima birača, prije nego što kandidat uopće ima šanse ispraviti onaj početni mali problem".

     Lee Rainie smatra da svi predsjednički kandidati za 2008. godinu dobro razumiju da je Internet pomaknuo težište političke borbe, stopivši se s tradicionalnim tiskom, radijem i televizijom i postavši integralni dio nacionalne medijske kampanje. Rainie prognozira da će se Internetom najbolje okoristiti oni kandidati koji će ići dalje od videa na webu, koji će se poslužiti njegovim moćnim interaktivnim sposobnostima da bi glasače angažirali u žive dijaloge o budućnosti zemlje.

 

(http://www.voanews.com/croatian)