A+ A A-

Podrška natalitetu: Reisul-ulema darovao pet porodica u Bosanskoj krajini

  • 0101

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović darovao je pet porodica na području Muftijstva bihaćkog.

Poklon su dobile porodice Selman, Ćehić, Bećirević, Ikić i Velibašić, a u ime reisul-uleme poklone je uručila dr. Safija Malkić, voditelj Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Ona je istakla da je ovo nastavak posjeta koje bivaju realizirane u okviru projekata podrške porodici i natalitetu.

- Na ovaj način želimo posjetiti naše višečlane porodice, obradovati ih poklonom reisul-uleme i vidjeti kako žive. Sve ovo što vidimo zaista nam daje snagu, moral i podsticaj da podržavamo ovakve porodice i da širimo njihove pozitive priče. One su najbolji odgovor svima onima koji danas sumnjaju u porodicu, sklad i harmoniju u porodici - kazala je dr. Malkić.

Dodala je da je "na nama da se trudimo da budemo dobri roditelji i članovi porodice, da naša zajednica ima što više snažnih porodica, te tako doprinesemo napretku i boljitku Zajednice i naše domovine Bosne i Hercegovine".

Poklon reisu-l-uleme po treći put dobila je porodica Selman Ferida i Merise iz Bosanskog Petrovca. Ranije je poklon reisul-uleme uručen povodom rođenja njihovog sedmog i osmog djeteta, a ovog puta povodom rođenja devetog djeteta - kćerke Šejme.

Ferid Selman je kazao kako je kao otac devetero djece prije svega veoma sretan.

- Poručio bih mladima da se ne boje, svako dijete ima svoju nafaku, nju Bog daje, ja sam prije svega sretan i zadovoljan. Zahvaljujem reisul-ulemi na ovom poklonu, zaista nam znači pažnja koju nam Islamska zajednica pruža - rekao je Ferid.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bosanski Petrovac Mirzet-ef. Spahić iskazao je zahvalnost reisul-ulemi i Islamskoj zajednici koja na ovaj način kontinuirano podržava i podstiče natalitet. 

Ovom prilikom darovana je i porodica Ćehić Adise iz Cazina, povodom rođenja njenog sedmog djeteta, sina Haabiila.

Said-ef. Mujakić, glavni imam MIZ Cazin, kazao je kako je ovo prvo darivanje poklonom reisul-uleme na području ovog medžlisa.

- Ovo je lijep i poticajan potez našeg reisul-uleme. Radosni smo što i mi u Cazinu po prvi put imamo porodicu za darivanje i što imamo priliku to učiniti u mubarek danima ramazana - kazao je Mujakić.

Poklon reisul-uleme za sedmo dijete dobila je i porodica Bećirević Senada i Almire iz Velike Kladuše, a povodom rođenja sedmog djeteta - kćerke Asime.

Majka Asima kazala je kako je zahvalna Bogu na blagodatima, te prilici da bude majka i odgaja. 

- Zahvalna sam Bogu. Meni ništa nije teško, mi se pomažemo, djeca mi pomažu. Sretna sam na ovoj prilici, sve je ovo lijepo - kazala je Asima.

Ismet-ef. Mustedanagić, glavni imam MIZ Velika Kladuša, izrazio je radost povodom prvog darivanja na području Medžlisa.

- Ovo je izuzetan primjer koji bi trebale slijediti i druge institucije, da zajedno radimo na tome da se natalitet i naša demografska slika popravi, a znamo da broj djece u našim školama opada - poručio je efendija Mustedanagić.

Poklon je uručen i prodici Velibašić Muharema i Dijane iz Prijedora povodom rođenja kćerke Ejle.

Benjamin-ef. Hodžić, glavni imam MIZ Prijedor, također je zahvalio reisul-ulemi, te poručio da je svaki vid podrške dobrodošao. 

- Zahvalni smo reisul-ulemi i Islamskoj zajednici koja vodi brigu o Bošnjacima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, te i na ovaj način iskazuje podršku i poticaj našim bošnjačkim porodicama - kazao je efendija Hodžić.

Porodici r. Ikić Izeta, koji je prije petnaest dana preselio na Ahiret i njegovoj supruzi Mubini iz Bihaća uručen je poklon povodom rođenja njihovog petog djeteta - sina Muhameda, bebi koja je rođena prije tri mjeseca.

Darovane porodice iskazale su veliku radost, ali i zahvalu na ukazanoj im časti. 

U pratnji dr. Malkić bile su mr. Šuhra Terzić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog, Ifeta Veladžić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Bihać, Merjema Šehović, koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Prijedor, Alma Šahinović, koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Cazin, Vanesa Hodžić-Hromadžić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Bosanski Petrovac i Amina Makić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Velika Kladuša.

Poklon reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića dodjeljuje se porodicama koje su dobile peto dijete, šesto ili više, a žive na području entiteta RS, odnosno šesto dijete, sedmo ili više, a žive na području entiteta FBiH.

Riječ je o podršci porodici i promociji nataliteta, a ova aktivnost Odjela za brak i porodicu finansira se iz Fonda Bejtul-mal. Porodicama su ovom prilikom uručeni i ramazanski paketi Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajedncie u BiH.

(Preporod.info)