A+ A A-

Druga redovna Skupština Udruženja ilmijje: Naš uspjeh umnogome zavisi od iskrenosti i posvećenosti poslu

  • 0101

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je održana druga redovna Skupština Udruženja ilmijje tokom koje su predstavljeni izvještaji o radu Glavnog odbora Udruženja za prošlu godinu.

Supštini je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović koji je tokom obraćanja ocijenio da se Udruženje ilmijje nalazi u samom središtu Zajednice, te da se njegov rad, inicijative i prijedlozi snažno reflektiraju na mnoge segmente ukupnog rada ove institucije.

- Želim odati priznanje Udruženju ilmijje na osvjetljavanju časne uloge imama u vrijeme agresije i za vrijeme povratka tamo odakle su muslimani bili protjerani. To je nešto na šta smo sasvim ponosni; to je blistava uloga tih ljudi u tim dramatičnim i nerijetko jezivim okolnostima, opasnim po život. Srećom, mnogo toga je zabilježeno i ostat će da svijetli i inspiriše one koji će doći poslije.

Doista smo ponosni na svoje imame, ali i na Udruženje što se potrudilo da se to zapiše, dokumentuje, objedini i publikuje - poručio je reisul-ulema.

Uz čestitke Udruženju ilmijje na radu i ralizovanim projektima, reisul-ulema je prisutnim imamima uputio nekoliko savjeta.

- Na životnom smo polju. Suočavamo se s raznim izazovima: političkim, ekonomskim, sociološkim, moralnim. Naš uspjeh umnogome zavisi od naše iskrenosti, posvećenosti svom poslu i volje da se borimo dokraja. Od naše borbe uveliko zavisi sudbina našeg naroda i naše zemlje. Ako mi budemo moralno zdravi, društveno korisni, dovoljno osposobljeni i motivirani, bit će i naša zemlja i naš narod. I moći ćemo računati na Božiju pomoć - rekao je reisul-ulema Kavazović.

Predsjednik Glavnog odbora Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić je ovom prilikom rezimirao neke aktivnosti koje su realizovane tokom protekle godine.

- Ponosni smo na proteklu godinu i možemo kazati da je bilo mnogo projekata vezanih za imamski poziv u zajednici muslimana u Bosni i Hercegovini i šire. Očekujem da će delegati podržati naš izvještaj i dati prijedloge i sugestije za rad u 2024. godini - kazao je efendija Hadžić.

Podsjetio je da je važan cilj rada Udruženja vezan za dobar status imama, kao i njihova osposobljenost za suočavanje sa izazovima u novim društvenim okolnostima.

- Mislim da smo na pravom putu, pa koristim priliku i da se zahvalim reisul-ulemi Islamske zajednice zbog toga što je prepoznao važnost Udruženja ilmijje, te tokom svog mandata daje punu podršku njegovom radu. S te strane, imamo prostora da budemo kreativni u planiranju određenih aktivnosti za naredni period -

O toku sjednice, njenom protokolu, kao i usvojenim izvještajima je govorio Safet-ef. Karahmetović, predsjednik Skupštine Udruženja ilmijje.

- Finansijski izvještaji, kao i planovi rada za narednu godinu su poprilično obimni, pa se nadamo dobroj radnoj atmosferi i konstruktivnim prijedlozima, sugestijama i savjetima, kako bi Udruženje nastavilo ako Bog da raditi korisne aktivnosti za svoje članove i za Islamsku zajednicu u cjelini - rekao je efendija Karahmetović.

Ovom prilikom je podsjetio na neke specifičnosti rada Udruženja ilmijje.

- Udruženje već duži niz godina pokušava poboljšati radno-pravni status naših imama, posebno u povratničkim džematima. Značajno se radi i na edukaciji imama, realizaciji seminara i radionica. Izdavačka djelatnost je, također, značajna aktivnost, po kojoj je Udruženje već godinama prepoznatljivo. Tu su kalendari i druge knjige koje se tiču imama, a nedavno je objavljen psihologijski priručnik za imame, za koji se nadam da će biti od koristi - rekao je efendija Karahmetović.  

Skupština Udruženja ilmijje je na današnjoj sjednici jednoglasno pružila punu podršku muftiji mostarskom dr. Salem-ef. Dedoviću u njegovoj istrajnoj borbi za prava i opstanak Bošnjaka na ovom prostoru naše domovine.

Prisutni imami su, uz usvajanje Izvještaja i Plana rada, govorili o vlastitim iskustvima, te iznijeli određene prijedloge za buduće djelovanje.

(Preporod.info)