A+ A A-

Sarajevo: Predramazansko savjetovanje "Naša sigurnost je u džematu"

  • 0101

Predramazansko savjetovanje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini "Naša sigurnost je u džematu" održano je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Ovom savjetovanju prisustvovali su reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, direktori uprava Rijaseta Islamske zajednice, muftije, glavni imami, rukovodioci organizacionih jedinica Islamske zajednice, koordinatorice odjela za brak i porodicu i druge zvanice.

U okviru uvodnog dijela programa obratili su se reisul-ulema Husein-ef. Kavazović i direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta hafiz dr. Mensur-ef. Malkić.

- Treba da budemo solidarni sa svim članovima društva, pa i s onima koji nisu muslimani. Solidarnost se ne ogleda samo u materijalnom pomaganju nego i u nematerijalnoj brizi, društvenom prihvatanju, empatiji prema drugima, lijepoj riječi, osmijehu itd.

Solidarnost je visoko pozicionirana na ljestvici moralnih vrijednosti islama, jer islam nije samo obred, nego i konkretno pomaganje onima kojima je pomoć potrebna i briga o drugima, te izvršavanje praktičnih zadataka i obaveza - kazao je reisul-ulema.

Dodao je da smo u "našoj bremenitoj prošlosti bili sa slabima, nemoćnima i onima kojima je pomoć potrebna".

- Potvrdili smo to u najtežim vremenima, u ratnim vihorima, ali i u postratnom periodu. Na ovoj generaciji je da nastavi svijetlu tradiciju svojih predaka. Ne smije dozvoliti da je konformizam i individualizam koji naviru sa svih strana preokupiraju, pa da zaboravi i zapostavi one kojima je njena pažnja i pomoć potrebna. Zato želim da skrenem pažnju na jedan poseban vid solidarnosti koji treba da pokažemo u ovim danima, a to je međusobna solidarnost naših džemata. Najbolji vid te saradnje ćemo postići primjenom Pravilnika o članstvu i članarini u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini - poručio je, između ostaalog, reisul-ulema

U obraćanju direktor Malkić je naglasio da je sigurnost u mjestu i vremenu itekako bitna, te da ovogodišnjim savjetovanjem Rijaset Islamske zajednice, svjestan nesigurne situacije širom svijeta a posebno u mjestima sa muslimanskom većinom, skreće pažnju na važnost sigurnosti i na važnost zajedništva - džemata.

- Naša sigurnost je u džematu. Ovo ustrajavanje na potrebi zajedništva i džemata jedna je od temeljnih odlika islama kao koncepta vjerovanja i djelovanja, i Allah, dž.š., nam naređuje da se čvrsto Njegova užeta držimo i da se nikako ne razjedinjujemo - kazao je on.

Poručio je da je obaveza i emanet da se držimo džemata, zajednice, a da se čuvamo raskola, podjela i nesloge.

- Eventualne probleme u džematu pokušajmo prevladati razgovorom i dogovorom, a čuvajmo se ispraznih rasprava, svađa i prepirki koje nerijetko budu razlog cijepanja, usitnjavanja i formiranja novih džemata koji ne doprinose prosperitetu i napretku zajednice.

Unaprijedimo rad i aktivnosti u našim džematima, njegujmo zajedništvo, i gradimo ambijent u kojem ćemo više brinuti jedni za druge, pomagati se, razgovarati i međusobno savjetovati, kako bi svi vjernici i vjernice, i stari i mladi, osjetili istinsku pripadnost Zajednici i sigurnost u džematu - poručio je danas hafiz dr. Mensur-ef. Malkić.

O temi "Džemat naša obaveza i naša odgovornost" govorio je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

- Moramo početi od samog početka. Prva zajednica muslimana počela je na tevhidu. Kemilei-tevhid, što znači jedinstvo, traži, iziskuje, tevidul-kelime, jedinstvo riječi, jedinstvo zajedničkog stava.

Džemat je naša zajednička odgovornost, jer bez džemata nema zajednice, kao što i bez organizirane zajednice nema džemata - izjavio je muftija Kudić.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji muftija ljubljanski mr. Nevzet-ef. Porić danas je govorio o temi "Savjetovanje kao sredstvo za izgradnju međusobnog povjerenja i harmonije u džematu".

- Savjetovanje kao što je ovo današnje je veoma važno, jer mi kao Islamska zajednica želimo poslati poruku, ali i usmjerenje imamima na terenu kako da obrazuju, o čemu da govore. Džemat je srce Islamske zajednice, jedna od najvažnijih komponenti kada je riječ o našem djelovanju. Tri su najvažnija segmenta kada govorimo o džematu - imam, džematski odbor i džematlije. Ako postoji saradnja između ta tri segmenta, onda možemo govoriti o harmoniji u džematu - naglasio je muftija Porić.

Učešće su uzeli i prof. dr. Fahira Fejzić-Čengić, mr. Admir Čavalić, mr. Meho-ef. Šljivo, mr. Senad-ef. Kusur, Mensur-ef. Pašalić, Muhedin Garanović, dr. Safija Malkić.

Na kraju predramazanskog savjetovanja je uslijedila diskusija i doneseni su određeni zaključci.

(MINA)