A+ A A-

Ljevaković: Veliki Gazi Husrev-beg i danas putem svojih vakufa vrši pozitivan utjecaj

08 01 2023 01 ljevakovic godisnjica ghm

Veliki Gazi Husrev-beg i danas, nakon skoro pola milenija, putem svoje ostavštine, svojih vakufa djeluje na ovim prostorima i vrši pozitivan utjecaj na vjerska, kulturna i društvena događanja, poručio je danas zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes-ef. Ljevaković.

Zamjenik reisul-uleme prisustvovao je svečanoj akademiji povodom 487. godišnjice neprekidnog rada Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, gdje se prigodno obratio.

Kako je naglasio, najsnažiji utjecaj Gazi Husrev-bega odvija se kroz školu koju je osnovao, posredstvom onih koji su učili i stekli diplomu u njoj, potvrdu da su se okitili visokim moralnim vrijednostima i vrlinama, da su stekli kvalitetno obrazovanje koje zahtijevaju „vrijeme i mjesto“ i da su u život ukoračili s razvijenom sviješću o zadatku koji stoji pred njima i o odgovornosti s kojom taj zadatak trebaju obaviti.

- Historija je mnogo puta potvrdila da su baš oni koji su se hranili Gazijinim hljebom, slušali Gazijine muderise i obrazovali se u Gazijinim učionicama prednjačili u dobru, snažno branili istinu i svojim načinom života pronosili visoke vrijednosti islama i njegove kulture u mnogim životnim poljima - kazao je zamjenik reisul-uleme.

Naglasio je da "ima nečeg iznimno velikog, blagoslovljenog, motivirajućeg u Gazijinim hajratima, a toga, dakako, ne bi bilo da je veliki Gazija svoj imetak stjecao na haram način, da nije imao snažnu vezu i bliskost s Dragim Bogom i da mu namjere nisu bile plemenite".

- Gazi Husrev-beg je veoma inspirativna ličnost. On je jedan od onih ljudi prema kojima gajimo duboko poštovanje i pijetet. Tako je to s istinskim duhovnim velikanima. Ono što nas posebno fascinira kod njega jest otvorenost uma i ispravan odnos spram budućnosti i njenim zahtjevima, što govori da je pronicao u dubine kur'anskih sadržaja. Naime, sav kur'anski narativ okrenut je budućnosti, bližoj i daljoj. Iako na mnogim mjestima govori o prošlosti, cilj nikada nije sama ta prošlost, već pouka, zarad ispravnog postavljanja spram budućnosti. Gazija je znao da onim što radimo sada, u sadašnjosti, gradimo svoju budućnost; da će naši sadašnji postupci, dobri i loši, naći svoga odraza kasnije - i na ovome svijetu i na ahiretu. Stoga je bio tako snažno zagledan u budućnost, i posvećen budućnosti. Zato je ostao prisutan u njoj, aktivan, zato je i danas ovdje s nama - kazao je Ljevaković.

Poručio je da i mi, ovovremeni muslimani, nastojimo uputu crpiti iz Kur'ana Časnoga, zahvatati iz njegovih dubina i unositi je u životnu stvarnost.

- Angažirani smo na očuvanju i zaštiti Gazijinih hajrata, kao i na njihovom unapređenju. Aktuelno je nekoliko projekata obnove i restauracije Gazijinih vakufa i ustanova. Posebno bih apostrofirao projekat rekonstrukcije, dogradnje i adaptacije zgrade ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese, čija realizacija je u toku, i koji je od interesa za cijelu Zajednicu. Nadamo se da će naše vrijedne učenice čim prije useliti u nove, savremeno opremljene učionice i druge prostorije neophodne za njihov boravak i učenje a i učenici se vratiti u svoje prirodno okruženje u džemat Begove džamije“ -istaknuo je on.

Dodao je da smo "zagledani i u budućnost i trudimo se raditi za nju: posijati sjeme koje će kasnije dati ukusan plod".

- To sjeme - to su divni, odgojeni i obrazovani učenici i učenice ove škole. Oni će, ako Bog da, svojim načinom života i svojim ostvarenjima nastaviti vršiti ulogu koju im je, nadahnut Kur'anom, dodijelio Gazi Husrev-beg - zaključio je Enes-ef. Ljevaković.

(MINA)