A+ A A-

Dodijeljene stipendije Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj

27 12 2023 01 stipednije norveska

Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj je u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu dodijelila 62 stipendije učenicima i studentima iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

Dodjeli stipendija prisustvovali su direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice Muhamed Jusić, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji Ahmed-ef. Tabaković, a u ime Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj glavni imam Senaid-ef. Kobilica, sekretar Ahmed-ef. Modrić, Ibrahim-ef. Šabić, imam u džematima Stavanger i Haugesund i Emin Mukić, član Izvršnog odbora.

Na početku efendija Šabić je posebno zahvalio vrijednim džematlijama Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj na angažmanu prikupljanja sredstava i investiciji koju su prepoznali u pomaganju studenta i učenika širom Bosne i Hercegovine i Sandžaka, a koja već godinama traje.

Također, uputio je savjet dobitnicima ovogodišnjih stipendija da budu "vrijedni i mraljivi na svojim studijama i školama, da budu poslušni roditeljima svojim, da vole i čuvaju svoju Islamsku zajednicu te da kad dođe vrijeme i ostvare radni odnos i sami postanu stipenditori".

Ovo je značajna pomoć učenicima i studentima, a s druge strane govori o čvrstoj vezi bošnjačke dijaspore i Bosne i Hercegovine, istakao je direktor Uprave za vjerske poslove i dijasporu Muhamed Jusić.

Islamska zajednica ima različite programe stipendiranja učenika i studenata, a svaka od naših dijasporalnih zajednica je uključena u projekte dodjele stipendija.

- Vjerujem da su ovi projekti jako značajni i trebaju da pokažu naše jedinstvo i brigu jednih za druge - kazao je Kobilica.

On je ovom prilikom podsjetio da Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj tradicionalno dodjeljuje stipendije, a da sredstva, većim dijelom, budu prikupljena tokom mjeseca ramazana.

- Riječ je o institucionalnom prikupljanju sredstava putem akcije koju provodimo tokom mjeseca ramazana. Pošaljemo poziv, koji nikada do sada nije odbijen, prema našim čestitim džematlijama, koji pored svih svojih troškova i izdataka, drage volje učestvuju u akciji stipendiranja studenata i učenika - kazao je on.

Dodao je da je džematlijama posebno važno što stipendije budu dodijeljene učenicima i studentima iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

-  Novac koji smo danas dodijelili ide od Novog Pazara, do Cazina, od Mostara do Tuzle. Naročito smo vodili računi da učenici svih medresa također dobiju sredstva. Nadasve, važna je veza, važna je činjenica da naši ljudi ne zaboravljaju svoje korijene, te da putem institucije Islamske zajednice ostanu u vezi s domovinom, da pomognu mlade naraštaje u onome što je prioritet - poručio je, između ostalog, Senaid-ef. Kobilica.

(Preporod.info)