A+ A A-

Radni sastanak članova Rijaseta sa predstavnicima krovnih organizacija IZ u BiH u dijaspori - Muftiluk Zapadna Evropa

  • 0101

U organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu održan radni sastanak članova Rijaseta sa predstavnicima krovnih organizacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u dijaspori - Muftiluk Zapadna Evropa.

Savjetovanju su prisustvovali glavni imami i predsjednici krovnih organizacija koji su ovom prilikom predstavili iskustva rada u svojim područjima. Uz to, dio sastanka je predviđen za predstavljanje aktivnosti uprava Rijaseta.

- Ovo već postaje jedna vrsta tradicionalnog sastanka jer je organizovan i ranijih godina. Sastanak smo ove godine organizovali na način da su iz svake krovne organizacije prisutni glavni imam i predsjednik ili neko koga su delegirali kao zamjenu. Direktori uprava Rijaseta Islamske zajednice su u prvom dijelu sastanka predstavili svoje aktivnosti i planove djelovanja, dok je drugi dio predviđen za izvještaje sa terena - kazao je direktor Uprave za vjerske poslove hafiz dr. Mensur Malkić.

Dio protokola ovog sastanka je i diskusija tokom koje su prisutni predstavili i izazove sa kojima se susreću, te govorili o nekim dilemama vezanim za njihovo djelovanje.

- Mi smo kroz diskusiju razmijenili određene informacije i mišljenja koja idu u smjeru poboljšanja rada i kvaliteta aktivnosti u Islamskoj zajednici, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i izvan nje - rekao je direktor Malkić.

Uz direktore uprava, u prvom dijelu sastanka, sa prisutnim glavnim imamima i predsjednicima se susreo zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Enes Ljevaković koji je pohvalio ovu praksu, kada se u direktnoj komunikaciji tretiraju značajna pitanja za djelovanje Islamske zajednice.

- Ovo je prilika da se predstavi rad, ali progovori i o nekim problemima, te se pokušaju naći mogući pravci njihovog rješavanja. Između ostalog, suočavamo se sa jednim pitanjem koje je od izuzetne važnosti, a to je dovršetak normativnog uređenja naših krovnih organizacija u smislu usaglašavanja njihovih statuta.

Ovaj proces je u toku i nadamo se da će biti završen u što skorije vrijeme - kazao je dr. Ljevaković.

Ovom radnom sastanku je u odnosu na prošlogodišnji prisustvovalo i nekoliko novoizabranih glavnih imama i predsjednika.

Jedan od njih je Aldin-ef. Kusur, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, koji ocjenjuje da je izuzetno važno neposredno razgovarati o radu Islamske zajednice, planovima i izazovima.

- Naš najveći izazov je ujednačavanje statuta koje imamo u džematima, odnosno formiranje organizacije na način da ona funkcioniše onako kako bi trebala funkcionisati od vrha do samih džemata. U tom smislu nam je značajno i intenziviranje naših veza sa Rijasetom Islamske zajednice - kazao je efendija Kusur.

Uz razgovor o izazovima, značajno je spomenuti i neke uspjehe, pa je efendija Kusur posebno značajnim istakao aktivizam Mreže mladih.

- Želio bih pohvaliti rad Mreže mladih Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj koja je u protekloj godini ostvarila dobre rezultate. Oni su nam bili nekako posebna inspiracija, pa ćemo i samo na tom tragu nastaviti djelovati - istakao je efendija Kusur.

Drugom dijelu sastanka tokom kojeg su predstavljene aktivnosti sa terena je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović koji je u formi zaključka uputio nekoliko prigodnih poruka, čestitao imamima i predsjednicima na posvećenom radu, iskazao riječi podrške, te podsjetio na značaj misijskog rada unutar Zajednice.

- Ovdje sam mogao da vidim strukture naših zajednica, mnoge od njih su organizovane, imaju prepoznatljivu strukturu i dobre rezultate, a neke su u dobrom procesu organizacije. Kod njih je vidljiva odlučnost i želja da se napravi iskorak u radu. Imamo i zajednice koje su na početku organizacije, te je značajno da im u tome pomognemo - kazao je reisul-ulema. 

Prilikom obraćanja, reisul-ulema Kavazović se posebno osvrnuo na značaj i dužnosti imama unutar džemata.

- Imam ima svoje poslanje, on je onaj koji je ovlašten i koji govori sa minbera; mjesta s kojeg je govorio i Poslanik, a.s. Imam se obraća našim ljudima, njihova je prva adresa i uči njihovu djecu - poručio je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

(Preporod.info)