A+ A A-

Održan seminar „Kritičko mišljenje“ sa imamima Mešihata islamske zajednice u Srbiji

  • 0000

U prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Prijepolje, Mešihata Islamske zajednice u Srbiji 2. i 3. decembra realizirane su radionice kritičkog mišljenja za imame medžlisa Priboj, Prijepolje, Brodarevo i Nova Varoš.

Na inicijativu Vjersko-prosvjetne službe Mešihata Islamske zajednice u Srbiji radionice je realizirala Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a domaćin je bio Medžlis Islamske zajednice Prijepolje.

Na početku seminara prisutnima se obratio glavni imam MIZ Prijepolje Aref-ef. Duraković, koji je poselamio prisutne, zahvalio se Vjersko-prosvjetnoj službi Mešihata IZ u Srbiji i imamima koji su se odazvalii seminaru, ističući da radionice kritičkog mišljenja koje će imami proći treba razumjeti kao usvajanje novih alata i vještina za dublje razumijevanje svijeta i izazova sa kojima se susrećemo.

Nakon glavnog imama ispred Mešihata Islamske zajednice u Srbiji seminar je otvorio muftija sandžaki hfz. Abdurahman-ef Kujević. On je zahvalio Rijasetu Islamske zajednice na spremnosti za realizaciju programa i edukacija ove vrste. Ukazao je na važnost učenja novih metodologija rada koje nam trebaju pomoći da istina koju dostavljamo ljudima bude plasirana na jedan kreativan i inovativan način, obzirom da živimo u vrijeme izuzetnog civilizacijskog napretka koju prati kriza univerzalnih etičkih vrijednosti.

Voditeljica Odjela za saradnju s državnim institucijama i nevladinim organizacijama u Upravi za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Medina Mehmedović-Mulalić, upoznala je prisutne sa metodologijom kritičkog i kompleksnog mišljenja, kako i gdje je nastala te načinu na koji je ova metodologija preuzeta od Međunarodne organizacije za migracaije IOM koja je razvila metodologiju i pomogla Islamskoj zajednici da danas ima sedamdeset imama i mualima fasilitatora. Svi oni su osposobljeni za rad po ovoj metodologiji koju mnogi i primjenjuju u radu.

- Ono što je posebno važno jeste činjenica da danas, nakon višegodišnje saradnje sa IOM, kojem se ovom prilikom i zahvaljujemo, imamo dva licencirana imama trenera spremna za treniranje imama fasilitatora. Ta činjenica nam daje prostora da neovisno radimo, osnažujemo jedni druge, a evo sada i na neki način „izvozimo“ ovu izvanrednu metodologiju i u naše mešihate i jačamo vlastite kapacitete - izjavila je Mehmedović-Mulalić.

Prije početka realizacije radionica Asmir-ef. Salihović je održao uvodno predavanje na temu "Izazovi imamskog poziva" ukazujući na višedimenzionalnu ulogu imama u današnje vrijeme te na jedan veoma motivirajući način ohrabrio ih na savladavanje novih metodologija neophodnih za uspješan misijski rad.

Radionice kritičkog mišljenja je vodio certificirani imam - trener Ermin-ef. Zahirović i certificirani fasilitator Medina Mehmedović-Mulalić. Nakon više desetina realiziranih radionica sa imamima i mladima, trener Zahirović je iskazao zadovoljstvo da je u prilici da ovu metodologiju prenese i na kolege u Sandžaku koji su, aktivno se uključujući u procese radionica, pokazali zainteresiranost za usvajanje novih vještina. Važno je napomenuti da u ovom prvom ciklusu imami kao učesnici iskustveno uče i prolaze svih šest sesija.

U drugoj fazi edukacije oni prolaze trening za fasilitatore gdje savladavaju vještine fasilitiranja - vođenja radionica. U trećoj fazi uz mentorstvo trenera sami izvode radionice sa grupom učesnika nakon čega dobijaju certifikat fasilitatora i spreni su za samostalan rad i primjenu metodologije, kazao je trener Zahirović.

Ovu metodologiju su razvili stručnjaci iz oblasti psihologije i drugih znanosti iz Međunarodne organizacije za migracije.

(Preporod.info)