A+ A A-

Reisul-ulema Kavazović: Ono što se događa u Gazi je naša odgovornost, nas muslimana

27 10 2023 01 reis gaza

Reisul-ulema Islamske zajedncie u Bosni i Herecgovini Husein-ef. Kavazović izjavio je da ono što se događa u Gazi jeste odgovornost muslimana.

- Ono što se događa u Gazi je naša odgovornost, nas muslimana. Ne postoji odgovornost za Gazu izvan nas. Ona je isključivo naša, kao što nije postojala druga odgovornost za Srebrenicu izvan nas - kazao je reisul-ulema obraćajući se učesnicima simpozija o sufijskoj tradiciji koji je održan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Podsjetio je, također, kako su poslanik Muhammed, s.a.v.s., svi dobri ljudi i evlije podučavalli da muslimani nikada ne trebaju biti slabi.

- On je govorio o jakim i slabim muslimanima. Naravno da je rekao da je hajr i u jednom i u drugom, ali su jaki muslimani bolji od onih koji su slabi. Nažalost, mi pouke iz naše povijesti nismo uzimali. Ovo što se trenutno događa u Gazi je rezultat naših međusobnih sukoba u Iraku, u Siriji, u Libiji, u Sudanu, u Afganistanu i diljem islamskog svijeta. Molimo dragog Boga, prije svega, da sukobi među nama prestanu. Onog trenutka kad se to dogodi, mi ćemo biti jaki i snažni i moći ćemo zaštititi našu nejač. Sve dok se budemo međusobno uništavali, nećemo uspjeti zaštititi našu nejač. Nismo to mogli uraditi u Bosni, ne možemo sada ni u Gazi - kazao je reisul-ulema Kavazović.

Podsjetio je i da se narodi rađaju iz krvi i suza te da nema naroda koji može postati neovisan i slobodan, a da za to ne prolije krv. Dodao je da smatra da su i aktuelna dešavanja u Gazi rađanje slobode.