A+ A A-

Mehmet Görmez u pratnji reisul-uleme posjetio izložbu "Pod nebom vedre vjere"

  • 0000

Bivši predsjednik Diyaneta Republike Turske i predsjednik Instituta islamske misli dr. Mehmet Görmez danas je u pratnji reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini posjetio izložbu "Pod nebom vedre vjere - islam i Evropa u iskustvu Bosne".

Eksponate je ovom prilikom predstavio direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i član kustoskog tima izložbe mr. Osman Lavić.

Istakao je da je postavci izložbe prethodilo istraživanje, sistematiziranje i evidencija važnih elemenata historije, kulture i vjere na svim prostorima Bosne i Hercegovine i Sandžaka. 

Dr. Görmez je kazao da mu je čast posjetiti izložbu koju je ocijenio kao onu koja temeljito informiše i edukuje.

- I prije posjete smo znali da je doprinos Bosne islamskoj kulturi izuzetno veliki. To se prvenstveno odnosi na estetiku kojoj i ovdje svjedočimo. Historija Bosne predstavlja upravo estetsku dimenzije opće civilizacije islama - istakao je Görmez.

Naglasio je kako se potpuni dojam o navedenoj ocjeni može steći tek nakon obilaska cijele izložbe.

- Ovo bih čak uporedio sa nekim vremenskim tunelom, gdje možete obići nekoliko stoljeća i osjetiti istinsko zadovoljstvo što ste to učinili. Pogledate li sa bilo kojeg aspekta, kulturnog, obrazovnog, institucionalnog ili informativnog, uviđate da je izložba  izuzetno bogata - zaključio je Görmez.

Dr. Görmez je prethodno učestvovao nasimpoziju o sufijskoj tradiciji, čiji su rganizatori Univezitet u Sarajevu i Ahmet Yesevi univerzitet iz Turske.

(Preporod.info)