A+ A A-

Manifestacija "Dani džemata i džamija" od 4. maja do 3. juna

ferhadija dzamija banja luka

Manifestacija "Dani džemata i džamija", koju organizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, bit će održana od 4. maja do 3. juna uz bogat program u više bosanskohercegovačkih gradova.

Ovim povodom sutra će u 13.30 sati Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu biti održana konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljen program ove jednomjesečne manifestacije.

Planirano je da se novinarima obrati direktor Uprave za vjerske poslove hfz. dr. Mensur Malkić, nakon čega će u prostorijama Biblioteke biti otvorena i izložba "Džamije Bošnjaka u Istanbulu".

Podsjećamo, Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 7. maj je proglašen Danom džamija, kada se simbolično obilježava rušenja Ferhadije u Banjoj Luci, ali i ostalih 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice. 

Banjalučka Ferhadija, monumentalna zadužbina plemenitog Ferhat-paše Sokolovića, bila je jedna od 16 džamija srušenih u Banjaluci tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

Ova jedna od najznačajnijih džamija u našoj zemlji potpuno je minirana u noći sa 6. na 7. maj. 1993. godine, a obnovljena i svečano otvorena 7. maja 2016. godine. 

(Preporod.info)