Promo banner

A+ A A-

Reisul-ulema na Kovačima: Iskazujemo odlučnost da nećemo izdati principe radi kojih su šehidi žrtvovali svoje živote

  • 0-000-00

Povodom Dana šehida, koji se obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama, danas je na Šehidskom mezraju Kovači u Sarajevu organizirana centralna svečanost i prigodan vjerski program.

Obilježavanju Dana šehida prisustvovao je reisul-ulema Islamska zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, porodice šehida, predstavnici boračkih organizacija i brojne druge delegacije.

- Danas smo na Kovačima među bijelim nišanima, među šehidima našeg grada i domovine.

Nismo ih zaboravili i nećemo ih zaboraviti.

Kur'an kaže da su oni živi, radosni i lijepo opskrbljeni kod Gospodara. Kad god dođemo ovdje, osjećamo njihovu prisutnost. Danas je njihov dan, dan koji smo mi odredili da ih se na Bajram sjetimo i posjetimo ih, uključimo u našu bajramsku radost, da budu s nama ovako neposredno, inače su oni tu svakog dana među nama - kazao je reisul-ulema Kavazović.

Dodao je da u svakom našem danu ima udjela šehida, jer da "nije njih bilo, stvari bi bile sasvim drugačije i mi možda danas ne bismo stojali ovdje".

- Hvala vam dragi šehidi i neka vam Allah dodijeli još više blagodati. Danas smo došli da vas mahsuz poselamimo i izrazimo svoje duboko poštovanje prema vama, i prema vašoj žrtvi. Proučit ćemo vam Jasini-šerif da vam bude još ugodnije. Kur'an je govor Stvoritelja Uzvišenog, i ne samo da je prepun mudrosti i uputa, već i osvježava ljudske duše i unosi život u njih, razgaljuje ih. Njegov utjecaj na žive je ogroman, obuhvata i šehide, jer, oni su uvijek živi, a blagotvoran je i za umrle - kazao je reisul-ulema.

Obraćajući se prisutnim na šehidskom mezarju Kovači, reisul-ulema je naglasio da nećemo odustati od vrijednosti za koje su se šehidi borili.

- U društvu ovih naših velikana želimo još jednom iskazati svoju odlučnost da nećemo izdati principe radi kojih su šehidi žrtvovali svoje živote.

Borit ćemo se, biti postojani i odlučni, i ako Bog da, pobijediti. Pobijedit ćemo ako budemo iskreni u našoj borbi i ako se budemo borili kako treba.

Ta borba uvijek mora podrazumijevati sve ljude, i to želim ovdje naglasiti - istaknuo je reisul-ulema.

Podsjetio je da je poslanik Muhammed, a.s., milost za sve, naglašavajući da se i mi moramo voditi računa o drugima, bez obzira na pripadnost, "boriti se da i njima bude dobro u ovoj zemlji kao i nama, da im ne bude uskraćeno ništa".

- Da bismo to postigli, moramo objediniti svoje snage i nastupati jedinstveno. Moramo biti uključeni, davati svoj doprinos. Kur'an nas na mnogo mjesta poziva da se na Njegovom putu borimo svojim imetcima i trudom, da ne ostajemo po strani, da ne izostajemo iz borbe.

Ako se odazovemo Kur'anu, imat ćemo Allahovu podršku i biti uvažavani. Ako se oglušimo, bit ćemo poniženi i prezreni. Pozivam sve koji me čuju da u sebi ožive ovaj duh i krenu u ovom pravcu, da napuste prazan govor i svađe, da svoje vrijeme ne troše na malo važne strane.

Samo tako će naša borba moći biti krunisana uspjehom, a mi živjeti u dostojanstvu i časti - poručio je, između ostalog, reisul-ulema.

Ocijenio je da je to težak put, pun izazova, koji vodi do veličanstvenih rezultata.

- Zato svi krenimo na taj put - zaključio je reisul-ulema.

U ime porodica šehida, danas se na Kovačima obratio Almin Škrijelj. 

- Mi nikada nećemo odustati od svoje domovine, bez obzira na sve prepreke sa kojima se susrećemo. Na to nas obavezuju naši šehidi. Nama je bilo određeno da podnesemo žrtvu, i to smo prihvatili, ali poručujemo da nikada nećemo dozvoliti da se naš ponos gazi, ma gdje to bilo i od strane bilo koga. Ponosni smo na činjenicu da su članovi naših porodica ugradili živote u temelje domovine, to nam niko ne može oduzeti - kazao je Škrijelj. 

Član Predsjedništva Bećirović je u izjavi novinarima kazao da je današnje okupljanje, u velikom broju, iskaz dubokog ljudskog poštovanja prema šehidima.

- Zahvaljujući šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine, imamo slobodu, odbranili smo čast naše domovine i imamo budućnost - poručio je Bećirović.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 23. januara 1995. godine u Bosni i Hercegovini je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Ovaj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, dovama za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

(MINA)