Promo banner

A+ A A-

Podrška natalitetu: Reisul-ulema darovao tri porodice na području Muftijstva zeničkog

  • 0000

Dr. Safija Malkić, voditelj Odjela za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini posjetila je tri porodice na području Muftijstva zeničkog i uručila im poklon reisul-uleme.

Poklon reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića dodjeljuje se porodicama koje su dobile peto dijete, šesto ili više, a žive na području RS, odnosno šesto dijete, sedmo ili više, a žive na području FBiH.

Prilikom obilaska porodica Hadžiefendić, Mandžuka i Delić, dr. Malkić je prenijela selame reisul-uleme i uručila poklone, čestitala roditeljima, te kroz razgovor istakla kako je riječ o podršci i stimulaciji nataliteta. 

Dr. Safija Malkić je izjavila kako je ovo jedna od najljepših aktivnosti koje realizira Odjel za brak i porodicu u toku mjeseca ramazana.

- Ovo su zaista lijepe posjete i mi nosimo vrlo lijepe utiske iz ovih porodica. To želimo prenijeti i na gledatelje BIR televizije, na naše džematlije koje ovim putem saznaju za ove svijetle primjere, te prepoznaju ovu aktivnost koju mi realiziramo i finansiramo iz Fonda Bejtul-mal kao izuzetno značajnu - da znaju da sredstva koja daju u Bejtul-mal, koja izdvajaju iz svojih imetaka kroz zekat i sadekatul-fitr idu za ovakve projekte. Ovo je zasigurno jedan od najljepših projekata - kao podrška natalitetu u Bosni i Hercegovini, te stimulacija porodicama koje je Allah, dž.š., počastio da imaju više djece. Ove posjete upriličene su u mubarek mjesecu ramazanu sa željom da se iskaže posebna pažnja koju Rijaset Islamske zajednice ukazuje porodicama dodjeljujući im poklon od reisul-uleme - kazala je dr. Malkić.

Prilikom posjeta porodicama u pratnji dr. Malkić bila je koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva zeničkog Mevlida Adilović, koja je naglasila kako je izuzetna čast i ponos Muftijstva zeničkog da među svojim članovima ima onih koji su opredijeljeni da imaju velike porodice. 

- Svako dijete u našoj zajednici je bogatstvo i ono nam obećava budućnost. Porodice koje smo danas posjetili su aktivni članovi Islamske zajednice, vrijedni su i predivan su primjer za sredinu u kojoj žive. Ovo su zapravo pozitivni primjeri koji pokazuju i dokazuju kako je lijepo imati veliku porodicu i kako su te porodice uspješne - kazala je Adilović.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići u džematu Donji Kovači poklon reisul-uleme uručen je Hadžiefendić Nedžadu i Lejli povodom rođenja njihovog osmog djeteta - sina Tahira.

Pored novorođenog sina Tahira, Nedžad i Lejla imaju pet sinova: Hamzu, Faruka, Vedada, Amara i Ahmeda, te dvije kćerke: Lamiju i Esmu.

Nedžad Hadžiefendić, Tahirov otac, naglašava kako je njegova porodica posebno počašćena ovom posjetom u mubarek mjesecu.

- Zahvaljujem reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću na poklonu, dr. Malkić i predstavnicima Muftijstva i Medžlisa, danas nam je ovo velika radost i čast - kazao je Nedžad.

Govoreći o ljepoti života velikih porodica istakao je kako se to posebno ističe u mjesecu ramazanu.

- Kada smo svi skupa na sehuru i iftaru to je posebna ljepota. A Allah, dž.š., daje opskrbu za svako dijete, a mi smo živi primjer i potvrda toga - rekao je Hadžiefendić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići Izet-ef. Čamdžić naglasio je kako je ovo radostan dan za Medžlis, te kako je izvanredan povod posjete porodici vjeroučitelja Nedžada Hadžiefendića rađanje osmog djeteta.

- Vidjeli smo da je ovo jedna sretna i zadovoljna porodica sa šest sinova i dvije kćerke i to je ono što nas raduje i što je naš ponos i ono što treba promovirati - kazao je efendija Čamdžić.

On je zahvalio reisul-ulemi Kavazoviću i Odjelu za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice na tome što ovakve primjere podržavaju, što rade na tome da se ovakve pozitivne priče ističu i na taj način promoviraju dobro.  

Imam džemata Donji Kovači Nermin-ef. Selimović kazao je kako je ovo uzorna porodica, a posebno se osvrnuo na djecu koja pohađaju mektepsku pouku u njegovom džematu.

- Ova djeca su među najredovnijim i najboljim polaznicima u mektebu. Lamija je drugi razred medrese, tu su Hamza, Faruk, Vedad, Amar i Esma - zaista samo riječi hvale, a ovo dvoje najmlađih uskoro očekujemo u mektepskim klupama - kazao je efendija Selimović.

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići Azra Kovačević kazala je kako je ova porodica primjer na brojnim poljima, a posebno se osvrnula na vrijednu majku Lejlu.

- Bez obzira na broj djece, ako su roditelji savjesni i odgovorni, rezultat su odgojena djeca i uspješni učenici u školi. Posebno želim istaći Lejlu, koja je pored mnogobrojnih obaveza u porodici, aktivna članica Odjela za brak i porodicu - istakla je Kovačević.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Žepče, u džematu Biljevina poklon reisul-uleme uručen je dvjema porodicama povodom rođenja šestog djeteta, porodici Delić Senada i Hajrije povodom rođenja kćerke Hadžere i porodici Mandžuka Aldina i Belkise povodom rođenja kćerke Sare.

Senad i Hajrija Delić imaju tri sina i tri kćerke. Njihov najstariji sin Bekir svršenik je Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku. Pored najmlađe kćerke Hadžere i najstarijeg sina Bekira, imaju sinove Emraha i Fikreta, te kćerke Dženitu i Merjem. Senad Delić, Hadžerin otac, ističe kako mu ova posjeta i ukazana pažnja izuzetno znače, te kako mu svaki dan uljepšaju osmijesi njegovih kćeri.

- Lijepo je ujutro kada krenem na posao vidjeti osmijeh Merjemin i Hadžerin, to je ono što mi daje snagu i što me pokreće - kazao je Senad.

Aldin i Belkisa Mandžuka imaju šest kćerki: Edinu, Irmu, Aišu, Fatimu, Šejlu i novorođenu bebu Saru. Aldin Mandžuka, otac novorođene Sare, je kazao kako je posebno radostan povodom ove posjete, ali i kako uživa u svakom danu sa svojim kćerkama.

- Lijepo je živjeti sa šest kćerki, to se ne može opisati, može se samo doživjeti - kazao je.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepče Džafer Gračić istakao je kako su ovakve aktivnosti od izuzetnog značaja, posebno u našem vremenu kada se bilježi pad nataliteta, ali i trend iseljenja stanovništva iz naše domovine.

- Shodno hadisu znamo da će se naš Poslanik, s.a.v.s., ponositi brojnošću svog ummeta na Sudnjem danu. Bošnjaci se nalaze u specifičnom vremenu, pad je nataliteta, ali i porast iseljenja stanovništva. Danas smo ovdje u Željeznom Polju imali priliku vidjeti kako dvije porodice sa po šestoro djece uspijevaju da othrane i da odgajaju svoju djecu, da žive sretno i zadovoljno - kazao je efendija Gračić.

Imam džemata Biljevina Hasib-ef. Efendić zahvalio je reisul-ulemi na inicijativi da se obilaze naše porodice s većim brojem djece i da se na taj način pruža podrška i ukazuje na pozitivne primjere.

- Ove dvije porodice privržene su islamu, djeca su veoma uspješna u mektepskoj pouci, u učenju Kur'ana, te drugim džematskim aktivnostima na kojima redovno prisustvuju - istakao je Efendić. 

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Žepče Munevera Ridžal ukazala je na angažiranost majki.

- Posebno moram istaći vrijedne majke, Belkisu i Hajriju, koje imaju po šestoro djece, a društveno su aktivne i uključene u aktivnosti Odjela za brak i porodicu. Kada su roditelji svjesni da Allah, dž.š., daje nafaku, oni svoju brigu usmjeravaju na odgoj i obrazovanje djece, a to je ključ za stabilnu i zdravu porodicu -kazala je Ridžal. 

Riječ je o podršci porodici i promociji nataliteta, a ova aktivnost Odjela za brak i porodicu finansira se iz Fonda Bejtul-mal.

Mubarek mjesec ramazan dodatni je poticaj na činjenje dobra, ali i na širenje radosti i pružanje potpore drugima.

(Preporod.info)