Promo banner

A+ A A-

Islamska zajednica i muslimani pokazali izuzetnu solidarnost s narodom Turske i Sirije

27 02 2023 01 iz pomoc turska

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini za nastradale u zemljotresu u Turskoj i Siriji do sada je prikupila ukupno sedam miliona KM, saopćeno je danas na konferenciji za novinare u sjedištu Rijasetu Islamske zajednice u Sarajevu.

- Želimo vas informisati da su Bošnjaci u našoj zemlji i dijaspori, da su građani Bosne i Hercegovine, posredstvom Islamske zajednice prikupili ukupno sedam miliona maraka koje će Rijaset Islamske zajednice donirati narodu Tuske i Sirije prema uputstvima Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini i Ureda za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD) - kazao je Ibrahim-ef. Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice.

Podsjetio je da je odmah nakon zemljotresa Rijaset održao vanrednu sjednicu na kojoj je formiran krizni štab koji je imao zadatak da koordinira sa svim strukturama Islamske zajednice na terenu, stavljajući se na raspolaganje bratskom narodu Turske i Sirije.

- Islamska zajednica je naviknuta da među prvima pruža pomoć i podršku u vanrednim okolnostima: zemljotresima, požarima, poplavama, pandemiji… U ovom slučaju je hitno izdvojila 150.000 eura, a 100.000 eura stavila na raspolaganje za kupovinu potrebne humanitarne pomoći - kazao je Malanović.

Istakao je da je Islamska zajednica odmah pokrenula brojne humanitarne aktivnosti, među kojima i akciju "Od Bošnjaka s ljubavlju", te je 10. februara u domovini i dijaspori organizirala sergiju, na kojoj su prikpljena višemilionska sredstva.

Predstavljajući rezultate tih akcija, Malanović je podsjetio i da je Islamska zajednica u koordinaciji sa Muslimanskim dobrotvornim društvom (MDD) "Merhamet" uputila proglas građanima, te je pokrenuta akcija prikupljanja tople odjeće, obuće, higijenskih potrebština i svega ostalog neophodnog unesrećenim ljudima. 

- Roba se prikupljala širom Bosne i Hercegovine, u džamijama i na punktovima Merhameta. Brojni džemati, građani, institucije, firme, ustanove donirali su uglavnom grijalice, šatore, vreće za spavanje, deke, agregate, hranu za bebe i sredstva za higijenu - kazao je Malanović.

Rezultat humanitarne akcije Islamske zajednice i Merhameta je 300 tona materijalne pomoći dostavljene 23. februara u konvoju od 20 šlepera u skladište AFAD-a koja će dalje biti distribuirana.

Ova humanitarna akcija još uvijek traje u našim džematima. 

Uz navedeno, Islamska zajednica je pružila smo pomoć Gorskoj službi spašavanja Federacije (GSS) u finansiranju troškova transporta bosanskohercegovačkih spasilaca do područja pogođenih zemljotresima kako bi što prije pomogli ljudima pod ruševinama. 

- Nastavljamo pratiti situaciju na terenu, izražavajući zahvalnost muslimanima i drugim bosanskim ljudima na pokazanoj izuzetnoj empatiji i solidarnosti. Sa narodom Tuske i Sirije dijelimo njihovu tugu, uz dovu Gospodaru da se smiluje poginulima i upiše ih među šehide. Također se nadamo da će se materijalna šteta ubrzo sanirati, kuće i zgrade obnoviti, kako bi ljudi imali krovove nad glavom - kazao je Malanović.

Prisutnim novinarima se obratio i dr.Mustafa Prljača savjetnik reisul-uleme za medije koji je istakao da je Islamska zajednica je možda i prva u svijetu reagovala na ova dešavanja, šaljući interventna sredstva u Tursku samo nekoliko sati nakon informacija o zemljotresu.

- Istog dana su poslana interventna sredstva za pomoć, potom je i prvog petka organizovana je sergija za pomoć stradalima, otvoren transakcijski račun i organizovana akcija u saradnji sa "Merhametom" - kazao je dr. Prljača.

Zaključio je da ovakve akcije svjedoče spremnosti naroda Bosne i Hercegovine da budu na usluzi onima koji trebaju pomoć.

- Ovo je sergija bez presedana. Koliko smo upoznati, niti jedna sergija ranije nije polučila ovakve rezultate, što sugeriše solidarnost našeg naroda. Slične rezultate smo prethodno imali u okolnostima poput ovih kada je trebalo pomoći ljudima pogođenim određenim nesrećama - rekao je dr. Prljača.

(Preporod.info)