Promo banner

A+ A A-

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini o nametanju rješenja OHR-a

rijaset iz bih

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini dijeli zabrinutost velikog broja svojih članova i pripadnika najavama nametanja rješenja Izbornog zakona i drugim izmjenama političkog uređenja, koje idu u pravcu urušavanja ravnopravnosti svih građana i naroda, te uvode nove etničke podjele i blokade.

- Posebno su zabrinjavajuće najave o tome kako bi nametnuta rješenja mogla biti u suprotnosti sa evropskim vrijednostima i normama koje vrijede u drugim evropskim državama uz očito zanemarivanje presuda Evropskog suda za ljudska prava i nadležnih sudova u Bosni i Hercegovini. Te tendencije se ne mogu sakriti iza kozmetičkih izmjena koje trebaju da stvore privid da se traga za kompromisnim rješenjem ili stvaranjem sistema koji će onemogućiti blokadu reformskih procesa - kaže se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

Za Islamsku zajednicu u Bosni i Herecegovini koja okuplja većinu Bošnjaka i druge muslimane koji je prihvataju kao svoju i koji dolaze iz reda brojnih manjina, neprihvatljivo je insistiranje na tome da glasovi jedne etničke ili nacionalne skupine, u ovom slučaju Bošnjaka, pa i muslimanskih manjina kakvi su npr. Albanci ili Romi, vrijede manje od pripadnika nekih drugih naroda.

- S pravom se zato sve veći broj članova Islamske zajednice pita da li je i nakon genocida, progona i agresije i dalje jedini problem Bosne i Hercegovine (pre)veliki broj Bošnjaka, da ne kažemo muslimana, koji se izbornim inžinjeringom mora poništiti i dovesti u diskriminirajući položaj. Ukoliko se pokaže da su prijedlozi nametnutih rješenja koji su se našli u javnosti tačni, kao vjerska zajednica apelujemo na visokog predstavnika i one koji su popustili pod pritiscima ucjenjivačkih politika iz susjedstva i blokada koje provode isti oni kojima se sada daju još veće ovlasti da sa istim blokadama i politikama podjela i segregacije nastave, da razmisle o dalekosežnim posljedicama svojih odluka - navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako „budućnost Bosne i Hercegovine, kao i Evrope, mora biti u integracijama i poštivanju prava svakog pojedinca, a ne dodatnim podjelama i segregaciji na osnovu bilo kojeg identiteta ili afilijacije.

- Smatramo da nije dobro da se ovako krupne odluke donose bez pozivanja na univerzalne norme i vrjednosti i bez uvažavanja stavova svih zainteresovanih strana. Za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini ova pitanja nisu samo politička i ona na njih ne gleda iz tog ugla, niti ih na taj način komentariše. Zato još jednom apelujemo na one koji će ovakve odluke donositi, a prije svega na visokog predstavnika, da sagledaju sve posljedice koje iz ovakvih rješenja mogu proizaći i da se ne igraju budućnošću ove zemlje i njenih građana - dodaje se u saopćenju.

Na kraju, Islamska zajednica još jednom upozorava na pokušaj dehumanizacije bosanskohercegovačkih muslimana od strane hrvatskog predsjednika gosp. Milanovića.

- Njegove izjave već duži period imaju za cilj predstaviti bosanskohercegovačke muslimane kao manje vrijedne ljude, koji ne dijele evropske vrijednosti i koji ne mogu imati prava koja imaju drugi evropski narodi. Njegova posljednja izjava u slučaju gosp. Adisa Ahmetovića u kojoj ga etiketira samo zbog njegova porijekla i vjerske pripadnosti to potvrđuje i na to treba upozoriti muslimanske i svjetske lidere. Ne možemo se pomiriti da takav jezik postane prihvatljiv u Evropi i da ne nailazi na bilo kakvu osudu - kaže se u saopćenju.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini smatra da se treba prekinuti sa histerijom koja se vodi u pojedinim političkim krugovima, po pitanju izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini i ističe da odlučivanje o budućnosti države treba vratiti u institucije sistema.

- Potrebno je politički odgovorno, argumentirano, a ne politikantski, suprotstaviti se pokušaju nametanja ozakonjene diskriminacije nad našim narodom i građanima Bosne i Hercegovine, makar to dolazilo i od dijela međunarodne zajednice. Obaveza je svih nas upozoriti prijatelje Bosne i Hercegovine na pogubne, dugoročne posljedice ozakonjenja elemenata segregacije i aparthejda u Bosni i Hercegovini - saopćio je Ured za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH.

(MINA)