A+ A A-

Kairo: Završena šesta godišnja konferencija o izdavanju fetvi

04 08 2021 01 kairo konferencija

U Kairu je sinoć završena Šesta međunarodna godišnja konferencija institucija za fetve u svijetu, koja je održana 2. i 3. augusta u organizaciji Egipatskog vijeća za fetve pod nazivom "Institucije fetvi u digitalnom dobu - izazovi razvoja i mogućnosti saradnje".

Konferenciji je prisustvovao velik broj muftija, vjerskih učenjaka i ministara za vjerska pitanja i vakufe iz niza muslimanskih zemalja, ali i iz zemalja Balkana. Iz Bosne i Hercegovine učestvovala su dvojica naših učenjaka: aktuelni reisu-l-ulema Islamske zajednice dr. Husein-ef. Kavazović i njegov prethodnik na funkciji reisu-l-uleme dr. Mustafa-ef. Cerić.

Osnovni cilj ove konferencije bio je da se iznađe primjeren i efikasan oblik saradnje među institucijama i ustanovama za izdavanje fetvi u svijetu, te da se uspostavi neki integrativni okvir koji bi tim institucijama olakšavao rad i proces izdavanja fetvi unaprijedio i prilagodio digitalnom svijetu - svijetu naše savremenosti, uz poštivanje autonomnosti svake od njih.

Nakon dvodnevnog podnošenja referata, diskutiranja i iznošenja iskustava, na kraju konferencije je usvojen niz zaključaka, odluka i preporuka, koje je pročitao egipatski muftija dr. Ševki Allam.

Glavna odluka Konferencije bila je usvajanje dokumenta o međusobnoj saradnji i integraciji ustanova za izdavanje fetvi u svijetu, koji tu saradnju precizno definiraju. Dokument su potpisali učesnici Konferencije i obavezali se na njegovu implementaciju.

Također je zaključeno da bude osnovan centar za mir, koji će djelovati pod pokroviteljstvom Egipatskog vijeća za fetve i koji će se baviti istraživanjem fenomena vjerskog ekstremizma i davati preporuke o njegovom preveniranju i prevazilaženju.

S ove konferencije je upućen i poziv Ujedinjenim narodima (UN) da 15. novembar proglasi svjetskim danom fetve.

Na marginama Konferencije reisu-l-ulema dr. Husein-ef. Kavazović se susreo i s generalnim sekretarom Univerziteta El-Azhar u Kairu dr. Muhamedom el-Duvejnijem i tom prilikom pokrenuo inicijativu da El-Azhar prizna diplome svih naših medresa, te tako otvori vrata prijemu svršenika medresa na taj prestižni islamski univerzitet.

Dr. Duvejni je obećao da će uložiti maksimalan napor da ovo pitanje u najskorije vrijeme bude pozitivno riješeno.

(Preporod.info)