Promo banner

A+ A A-

Na Ahiret preselio prof. Mahmut ef. Karalić

13 01 2021 02 dzenaza mahmut ef karalic

Prof. Mahmut ef. Karalić, vrsni prevodilac hadiski zbirki i prvi Evropljanin koji je diplomirao na Fakultetu za hadis u Medini, preselio je jučer na Ahiret nakon teške bolesti. Dženaza i ukop prof. Karalića bit će obavljeni danas iza podne namaza na mjesnom mezarju džemata Radinovići, okolina Zenice.

Rođen je 15. aprila 1950. godine u selu Radinovići kod Zenice gdje je pohađao osnovnu školu. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a nakon toga upisuje Fakultet hadisa i hadiskih nauka u Medini, kojeg je uspješno i u roku završio u prvoj generaciji ovog fakulteta 1980. godine. 

Od 1980. do 1985. godine radi kao vjersko-prosvjetni referent u Odboru Islamske zajednice u Sarajevu i ujedno vanredno predaje hadis u Gazi Husrev-begovoj medresi. Od 1985. do 1992. godine prelazi u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i u njoj, kao redovni profesor, predaje hadis, tefsir i imamet.

Od 5. maja 1992. godine uključuje se u odbranu zemlje kao pripadnik Armije BiH. Nosilac je i najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan". Od 1997. godine radi kao vojni ataše za zemlje Golfa u Abu Dabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE). 2000. godine je penzonisan i od tada se bavio naučnim radom iz oblasti hadisa i hadiskih znanosti.

Profesor Karalić i akademik Esad Duraković 2018. godine dobili su prestižnu međunarodnu nagradu Države Katar za prijevod i međunarodno razumijevanje "Sheikh Hamad" u kategoriji za dostignuće u prijevodu.

Prof. Mahmut Karalić je dobitnik nagrade za prijevod sljedećih knjiga: Sahihul-Buhari (komplet 7 tomova), Džami’ Et-Tirmizi (komplet 7 tomova), te Sunen Ebu Davuda (komplet 7 tomova).