A+ A A-

Ciklus seminara "Islamske vrijednosti u primjeni"

  • 0101

Ciklus seminara pod nazivom "Islamske vrijednosti u primjeni", kojeg organizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta u saradnji sa Centrom za dijalog – Vesatijja, otvoren je sinoć u Sarajevu.

Radi se o projektu kroz koji će proći određeni broj imama sa područja cijele Bosne i Hercegovine, a koji će biti realiziran u periodu novembar 2020. godine/januar 2021. godine.

Projekat ima za cilj ukazati na određene izazove i probleme sa kojima se savremeno društvo susreće, te uz edukativan i praktičan pristup ojačati poziciju imama u promociji univerzalnih islamskih vrijednosti.

Osim plenarnog dijela u kojem će predavači govoriti o zadatim temama, učesnici će kroz radionice moći razmijeniti iskustva i dati svoj pogled na određena društvena dešavanja u kontekstu vremena i prostora u kojem djeluju.

Ciklus seminara je svečano otvorio izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove, a prvo predavanje održao je prof. dr. Mustafa-ef. Cerić, reisu-l-ulema IZ u periodu 1993-2012. godina.

Direktor Smajlović je podsjetio da Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prema planu rada stalno vrši edukaciju imamskog kadra.

- U ovome programu cilj nam je da eminentni predavači rasvijetle temu vrijednosti islama u različitim područjima koje treba tematizirati kroz ovaj program edukacije - rekao je Smajlović.

Naglasio je da se u seminaru polazi od činjenice da se vrijednosti islama danas na različite načine interpretiraju u različitom diskursu i od strane različitih interpretatora, a da je najrelevantnije da o vrijednostima islama govori ulema.

- Zato Rijaset Islamske zajednice u saradnji sa Centrom za dijalog Vesatijja organizira ovaj seminar za mlađe imame koji su na početku svoje karijere stekli iskustvo u radu sa džematom, džematlijama i drugima koje dotiču u svojoj misiji. Želimo da ih obogatimo onim sadržajima koje Rijaset, odnosno naša ulema može da im prezentuje kroz teme koje su predmet ovog programa - pojašnjava Smajlović.

Program je otvoren za imame sa Banjalučkog muftijstva, a plan rada predviđa nastavak edukacija u decembru i januaru naredne godine.

Prvo predavanje i radionicu "Islamske vrijednosti i društvena pravda" održao je dr. Mustafa-ef. Cerić.

Organizatori napominju da se seminar organizira uz pridržavanje epidemioloških mjera i preporuka nadležnih državnih organa.

„Musliman mora ličnim primjerom promovirati vrijednosti islama“

- Mnogi učenjaci kažu da je porodica u krizi, a mi muslimani trebamo ličnim primjerom i kvalitetom porodičnog života kazati da porodični život nema alternativu - izjavio je danas u Sarajevu  direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) Ismail-ef. Smajlović. 

On je u okviru višedenevnog seminara za imame s područja Banjalučkog muftijstva održao predavanje "Islamske vrijednosti - lični i porodični život". Seminar Islamske vrijednosti u primjeni organizira Uprava za vjerske poslove u saradnji sa Centrom za dijalog - Vesatijja.

Tokom predavanja direktor Smajilović je posebno izdvojio Poslanikovu a.s. poruku "grijeh je ono što ti pritiska dušu", rekavši da "Sokrat to zove savješću." Napomenuo je da umne sposobnosti, inteligencija i sve što čovjek može imati tokom života nemaju svrhu ako duša nije osnovni kriterij.

- Islamske vrijednosti to uvezuju i čine korisnim a saosjećanje i empatija, pogotovo u porodičnim odnosima, ali i u džematu i životu uopće, kada je musliman u pitanju treba da se podrazumijeva. Zato uz rad treba biti svjestan da je musliman promovirati vrijednosti islama ličnim primjerom - poručio je na kraju predavanja Ismail-ef. Smajlović.

Nakon predavanja radionicu o ličnom pristupu individualnim i porodičnim problemima i izazovima održala je dr. Safija Malkić, šefica Odjela za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove.

Za Preporod.info je navela da je cilj radionica tretiranje nekoliko problema s kojima se susreću imami u džematima "jer imami su u džematu, osim što su predvodnici džemata, i osobe od povjerenja, te se njima džematlije najčešće obraćaju kada imaju neki problem."

- Kroz radionice smo htjeli prikazati nekoliko najčešćih problema pred kojima se susrećemo posljednjih nekoliko mjeseci a koji su i neke od posljedica pandemije. Primjer su problemi u braku, koji su uvijek prisutni ali sada se osjeća potreba da se razgovara o problemima koji je uzrokuje zatvorenost i nemogućnost djelovanja i življenja unutar porodice u okvirima na koje smo navikli. Te probleme smo tretirali kroz nekoliko primjera koji su prisutni u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Zatim smo razgovarali o ličnim prioritetima da bi se podsjetili šta nam je najvažnije u životu te da se sa vlastitim zaključcima na taj način imami lično osnaže i da bi svoje utiske mogli prenijeti na džematlije - pojašnjava dr. Malkić.

U nastavku današnjih aktivnosti imami Banjalučkog muftijstva imaju priliku slušati o islamskim vrijednostima u javnoj upravi, kroz predavanje dr. Muamera Tinjaka, direktora Studentskog centra IZ u BiH.

U popodnevnim satima slijedi predavanje dr. Dževada Hodžića, direktora Uprave Rijaseta IZ za obrazovanje, nauku i kulturu. On će kazivati o islamskim vrijednostima u obrazovanju. U večernjim satima slijedi peto predavanje seminara, "Islamske vrijednosti i odnos prema drugome" koje će održati Razim-ef. Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ.

(Preporod.info)