A+ A A-

Retrospektiva prve godine rada portala Preporod.info

27 11 2020 02 preporod info godisnjica

Prije tačno godinu dana objavljena je prva vijest na portalu Preporod.info, čime smo se pridružili porodici medija okupljenih u Media centru Islamske zajednice.

Kada smo počinjali, kazali smo da to nije slučajno na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, već da to nedvosmisleno svjedoči vrijednostima za koje ćemo se zalagati.

Isto tako, ni naziv portala nije slučajno izabran - Preporod.info je ime koje ukazuje na opredijeljenost za kontinuitet preporođivanja zajednice i društva.

Želim vjerovati da smo napravili određene pomake na tom putu.

Utemeljeni na postojećim vrijednostima i naslijeđu medija Islamske zajednice, ponudili smo malo drugačiji koncept te po brojnim pitanjima postali relevantan faktor na medijskom tržištu Bosne i Hercegovine.

Javnost, a posebno članovi Islamske zajednice, prepoznali su nas kao izvor provjerenih informacija, ali i mjesto na kojem mogu pronaći vrlo zanimljive i profesionalno obrađene teme o vjerskim i društvenim događajima, dobre analitičke kolumne, kao i intervjue sa kompetentnim sagovornicima o temama bitnim za javnost i muslimane u našoj zemlji.

Kao i ostale medijske platforme Islamske zajednice, posebnu ulogu u realizaciji misije i prenošenju Poruke imali smo tokom pandemije, kada je zatvaranjem džamija prekinuta direktna veza sa džematlijama.

Putem portala Preporod.info realiziran je i prenos uživo brojnih, za Islamsku zajednicu bitnih, događaja. Za Bošnjake i članove Islamske zajednice pratili smo i izvještavali o važnim događajima iz regiona, dijaspore i svijeta.

Sve pomenuto svjedoči vrlo važnoj činjenici. Kao mediji Islamske zajednice postali smo općedruštveno relevantni i prepoznati smo kao novi, bitan mediji na bosanskohercegovačkom medijskom nebu. Time smo dokazali da je kontinuitet tradicije uz savremenost pristupa dobitna kombinacija koja dovodi do toga da muslimani ne budu samo puki objekt medijskog izvještavanja već da postanu subjekti kreiranja vijesti, stavova i šireg ambijenta u javnom prostoru.

Naše vijesti, intervjue, stavove i mišljenja prenose i brojni mediji u BiH koji nisu vezani za Islamsku zajednicu ili vjerničku populaciju.

U međuvremenu je razvijena i Android aplikacija za lakši i jednostavniji pristup sadržajima, a tokom naredne godine očekuje nas i prvi ozbiljniji tehnički redizajn portala.

Želimo biti lahko dostupni, da nam se vjeruje i da ponudimo našim čitateljima informacije i sadržaje od kojih će imati koristi i iskreno se nadam da ćemo u tim namjerama i uspjeti, jer "Preporod je obaveza svih nas, stalno, u svakom vremenu."

(Adnan Muminović, urednik portala Preporod.info)