A+ A A-

U povodu 40 godina rada Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu: Otvorena konferencija o „Islamskom obrazovanju u Evropi“

Idući u susret velikom jubileju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, obilježavanju 40 godina uspješnog rada Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, u prisustvu brojnih gostiju i visokih zvanica, 14. septembra 2017. godine počela je sa radom Konferencija o islamskom obrazovanju u Evropi. Ovo je jedna od brojnih manifestacija kojom će Nastavno-naučno vijeće Fakulteta obilježiti ovaj značajan jubilej.

Glavni cilj konferencije jeste zajedničko razmatranje problema, izazova i potencijala islamskog obrazovanja u europskom kontekstu od strane istaknutih naučnika, istraživača, pedagoga i drugih relevantnih osoba. Također, konferencija ima za cilj predstaviti i problematizirati koncepte i ciljeve islamskog obrazovanja, status islamskog obrazovanja u javnim obrazovnim institucijama, oblike formalnog i neformalnog islamskog obrazovanja u Europi, te ponuditi inovacije u procesima učenja i podučavanja u okviru islamskog obrazovanja.

Organizatori konferencije su Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu u saradnji s Međunarodnim institutom za islamsku misao, Fakultetom islamskih nauka Univerziteta u Istanbulu, Fakultetom islamskih i humanističkih nauka Međunarodnog islamskog univerziteta u Maleziji, uz podršku Centra za napredne studije iz Sarajeva.

Konferencije će trajati tri dana, od 14. do 16. septembra . Na konferenciji će učešće uzeti 25 izlagača među kojima ističemo imena poput Anasa Al-Shaikh-Ali, Enesa Karić, Tuba Isik, Mirze Mahan, Fahimah Ulfat, Amene Shakir, Beddy Ebnou, Elmire Akhmetove, Kenana Musića i dr.) iz 11 zemalja svijeta (USA, Malezija, Turska, Velika Britanija, Njemačka, Belgija, Austrija, Ukrajina, Bugarska, Finska, Bosna i Hercegovina).

Uz prisustvo brojnih zvanica na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, konferenciju je otvorio prof. dr. Ahmet Alibašić, a uvodna predavanja održali su dekan Fakulteta prof.dr. Zuhdija Hasanović, dr. Beddy Ebnou, predstavnik IIIT (Međunarodni institut za islamsku misao) i NJ.E. dr. Husein ef. Kavazović reisu-l ulema Islamske zajednice u BiH.

U povodu obilježavanja 40 godina od osnivanja Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Asocijacija muslimanskih društvenih znanstvenika sa sjedištem u Velikoj Britaniji (AMSS UK) dodijelila je posebnu AMSS nagradu za poseban doprinos u radu na polju edukacije Fakultetu islamskih nauka u SarajevuIspred AMSS UK dekanu Fakulteta islamskih nauka prof.dr. Zuhdiji Hasanoviću nagradu je uručio prof.dr. Anasa Al-Shaikh-Ali, aktualni predsjednik Asocijacije.

Inače, Asocijacija muslimanskih društvenih znanstvenika sa sjedištem u Velikoj Britaniji (AMSS UK) se zalaže za razvoj islamske misli kroz istraživanja, stipendije i publikacije. AMSS UK ima za cilj informirati znanstvenike o aktualnim konceptualnim, metodološkim i analitičkim kretanjima i promicati veću međudisciplinarnu suradnju u nastojanju da stvori informirane, kritične i kreativne stavove i mišljenja o aktualnim i novim pitanjima od značaja za društvenih odnosa i socijalne kohezije.

Dosadašnji laureati ove prestižne nagrade bili su među ostalim Karen Armstrong, dr. Martin Lings, dr. Rowan Williams, Papa Benedikt, Alija Izetbegović, dr. Mustafa Cerić, prof.dr. John Esposito, Ahmet Davutoglu i dr.

  • _MG_4992_MG_4992