A+ A A-

Završen treći susret Al-Azharove uleme u BiH

Proteklog vikenda u Tuzli, u kompleksu Behram-begove medrese, održan je treći susret alumnista Al-Azhara u Bosni i Hercegovini. Ovaj susret je iskorišten za formiranje inicijativnog odbora koji će uspostaviti uniju Al-Azharove uleme u Bosni i Hercegovini, pod okriljem Rijaseta Islamske zajednice, a za predsjednika je izabran Hasib Hadžić.

Kao i u mnogim drugim slučajevima, do sada nije dovoljno prezentovan doprinos ove uleme, ne samo u duhovnom i vjerskom segmentu, nego cjelokupnom podizanju svijesti, obrazovanju i očuvanju vjere, tradicije i suvereniteta naše domovine, kroz sve generacije pa tako i danas.

Ovi alimi nisu se isticali samo u radu kroz islamsku zajednicu. Danas, a i kroz prošlost imamo uspješne privrednike, predavače, diplomate, osobe na odgovornim društvenim pozicijama.

Na svojstven način, oni su ambasadori ne samo Egipta u BiH, jer Al-Azhar je institucija sa hiljadugodišnjom tradicijom, koja je već odavno prevazišla granice Egipta, nego i tog dijela arapsko-islamskog svijeta na našim prostorima, a kao takvi su i dosljedni predstavnici Bosne I Hercegovine svugdje u svijetu.

U BiH imamo jedan neiskorišteni potencijal, koji u zajedničkom nastupu može da bude i glavna okosnica i nosioc jačanju odnosa u svakom segmentu između naše zemlje i istoka, a svojim znanjem, iskustvom i širokim vidicima, isto tako i zapada.

Al-Azharova škola, škola je srednjeg puta, prilagodljiva i prihvaćena svugdje u svijetu.

U domaćinskoj atmosferi prisutne je pozdravio direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, koji je također alumnista Al-Azhara, a u obraćanju je predstavio tuzlansku medresu, koja je sa svojim stručnim osobljem, radom i ambijentom daleko ispred standarda srednjih škola u našoj zemlji.

Ovogodišnji susret je trajao dva dana, i već vlada veliko interesovanje i raspoloženje za slijedeći, u nekom drugom dijelu naše domovine, kao i ostvarenju ciljeva unije.

  • 10581508_1675815642644101_1850711736_o10581508_1675815642644101_1850711736_o