A+ A A-

Dr. hafiz Safvet Halilović u Vijeću povjerenika Svjetske unije islamskih učenjaka

U Istanbulu je, od 20. do 22 augusta ove godine, održana Četvrta generalna skupština Svjetske unije islamskih učenjaka (El-Ittihad el-'alemi li 'ulema el-muslimin / International Union for Muslim Scholars / IUMS), kojoj je prisustvovalo preko sedam stotina učenjaka iz raznih dijelova svijeta.

01-09-2014-06-sh-siui-1

Na Skupštini su razmatrana brojna pitanja u vezi s muslimanima u svijetu, naročito pitanje izraelske agresije na Gazu i Mesdžidul-Aksa. Svečanosti otvaranja Generalne skupštine prisustvovali su: dr. Emrullah Išleri, izaslanik turskog predsjednika Redžepa Tajiba Erdogana, turski reis-ulema prof. dr. Mehmet Gormez i drugi visoki turski zvaničnici.

Na Generalnoj skupštini su održani i izbori, na kojima se bira predsjednik Unije, njegova tri zamjenika i Vijeće povjerenika (Medžlis el-umena). Jednoglasnom odlukom svih članova Skupštine potvrđen je još jedan četverogodišnji mandat šejhu dr. Jusufu el-Karadaviju na funkciju predsjednika Unije, a za potpredsjednike su izabrani: šejh Ahmed el-Halili (Oman), prof. dr. Ahmed er-Rejsuni (Maroko) i dr. Abdul-Hadi (Malezija). U Vijeće povjerenika je izabran i dr. Safvet Halilović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.