A+ A A-

Kalesija: Festival ilahija i kasida u Kikačima

U organizaciji Udruženja građana "Snaga El-Aziz" i džemata Kikači, u petak 29.avgusta je na sportskom poligonu u ovom kalesijskom naselju održan 2. Internacionalni festival ilahija i kasida "Kikači 2014".

Prema riječima Muamera-ef. Fazlića, imama u džematu Kikači, ove godine publici se predstavilo deset horova iz Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i dva folklorna društva iz Tojšića i Seljublja.

Cilj održavanja manifestacije je prije svega druženje mladih, a na ovom festivalu ih ima više od 300. Nastojat ćemo da ovaj događaj u budućnosti preraste u tradiciju i da se svake godine okupljamo - rekao je imam Muamer Fazlić.

Kikači su ove godine ugostili i hor "Elif" iz Novog Pazara (Srbija). Kako nam je kazala Ajsena Bogućanin, koordinatorica u horu, ovakvi festivali puno znače za jednu manju sredinu kako bi se obogatio kulturni život. "Bosna se treba ponositi mjestom Kikači i ovim festivalom. Mi smo svi oduševljeni prijemom i gostoprimstvom mještana".

Pored gostiju iz Novog Pazara, mnogobrojnoj publici predstavili su se i horovi: Dječiji hor "El-Aziz" Kikači "Nedžm" Gračanica, "Subuliss Selam" Gornje Dubrave, "Bedr" Vukovije, "En-Nahl" Zenica, "Zefir" Srebrenik, "Hannan" Miljanovci, "El-Emin" Gračanica, "Merak" Sapna i "El-Aziz" Kikači. Program je bio satkan od duhovnih pjesama, koje su sadržajem i porukom razgalile dušu publike.

S.Sakić

  • DSCF0070DSCF0070