A+ A A-

Otvorena druga džamija na području Medžlisa IZ Kaljina

U džematu Kaljina, Medžlis Islamske zajednice Kaljina, 10. augusta 2014. godine, svečano je otvorena džamija i tim činom predata u vlasništvo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Otvorenju ove veleljepne džamije, koja je u toku rata bila u potpunosti srušena od strane agresora, prisustvovali su Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković, te direktor Vakufske direkcije dr. hfz. Senaid Zajimović. Pored njih svečanom otvorenju odazvao se i veliki broj vjernika, zatim, predstavnici društveno-političkog života i medija.

kaljina-otvor-dzamije-1

Riječi dobrodošlice prisutnima je prvo uputio v.d. glavnog imama MIZ Kaljina, Irhad-ef. Dedić, koji je ujedno upoznao prisutne sa radom ovog Medžlisa, njegovim kapacitetima, redovnim aktivnostima, te problemima i poteškoćama sa kojima se rukovodstvo Medžlisa susreće u svome radu, te mogućnostima njihovog rješavanja i prevazilaženja. Nakon njegovog govora uslijedila su obraćanja predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa Zijada Selimovića, te prvog sudionika u povratku i koordinaciji obnove vjerskog života na području Medžlisa Jasmina Bajrića. Oni su u nekoliko rečenica, prožetih emocijama zbog dovršetka projekta gradnje ove džamije i radosti zbog ovog postignuća, opisali prisutnima kako je sve to teklo tokom zadnjih godina.

Vakifi džamije i imamske kuće u Kaljini su poznati sarajevski biznismen, kaljinskih korijena, Hilmo Selimović i njegova supruga Refija. Hilmo Selimović iz zdravstvenih razloga nije bio u prilici da prisustvuje ovom svečanom činu otvaranja kaljinske ljepotice, tako da je ovom prilikom u njegovo ime, skup poselamio i svoju ličnu radost podijelio njegov sin Mujo Selimović, koji je i sam bio sudionik ovog projekta od temelja do krova. U svom obraćanju on se prisjetio nezaboravnih momenata svoje mladosti koji su bili vezani za ovu džamiju.

Povodom svečanog otvorenja džamije prisutnima se obratio direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović, ustanove Islamske zajednice u BiH koja je zadužena za vakufsku imovinu, kojom prilikom je, između ostalog, ukazao na negativne posljedice šest donesenih zakona u RS-u koji tretiraju imovinu na području tog entiteta. Istakao je da se analizirajući tok implementacije tih zakona može konstatovati da su Bošnjaci u krajnje nepovoljnom položaju kada je u pitanju zaštita njihove imovine. Ovo je naročito izraženo ako se uzmu samo dva zakonska propisa i to: posebno Zakon o premjeru i katastru i Zakon o porezu na nepokretnost. On je upozorio da ovi zakoni, čija implementacija je u toku, mogu imati dalekosežne štetne posljedice po status Bošnjaka i vlasničku struktura zemljišta, jer ravnodušnošću i nebrigom Bošnjaci bi na području RS mogli ostati bez svoje nepokretne imovine. Upozorio je na obavezu Bosnjaka da redovno placaju porez i da na vrijeme ulazu žalbe na dostavljene račune kako ne bi ostali bez svoje imovine, a samim time grunta u tom entitetu. Također je upozorio da budu prisutni na izlaganju imovine prilikom aktivnosti ujednačavanja starog i novog premjera koje se realiziraju na osnovu Zakona o premjeru i katastru RS, a u cilju uknjižbe iste u gruntu, odnosno katastru.

Muftija sarajevski, dr. Enes ef. Ljevaković, je podsjetio džematlije ovog povratničkog džemata, u koji se nažalost radi opće socio-ekonomske situacije u našoj državi, nije vratilo puno njegovih prijeratnih žitelja, na hadis Allahovog poslanika Muhammeda, a.s., u kojem je kazao da je ljubav prema domovini, rodnoj grudi, dio samog vjerovanja. Muslimani Kaljine, prema njegovim riječima, nikada sebi ne smiju dopustiti luksuz da zaborave mjesto odakle su ponikli, gdje su prohodali i naučili prve harfove, jer to će ostaviti velike posljedice na njihovo vjerovanje. Zato je na kraju apelirao na sve koji su se rodili u Kaljini, a sada žive drugdje, da pomažu one koji su se vratili i da brinu o svome džematu.

kaljina-otvor-dzamije2

Reisul-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, koji se odazvao pozivu da prisustvuje otvorenju ove džamije pored brojnih obaveza koje ima, uputio je prigodnu poruku vjernicima. U nadahnutom govoru Reisul-ulema je uputio savjet prisutnim vjernicima da ne zaborave tri vrijednosti čije čuvanje je prema Tradiciji obavezno, a one su: život, imetak i čast. Reisul-ulema je kazao kako muslimani moraju voditi računa da oni koji ih vode i predstavljuju, da su u stanju očuvati ove vrijednosti, tako da je bitno, na koga se oslanjamo u svome komšiluku, u svome džematu i tako redom.

Uručujući vakufname za vakife, reisul-ulema Husein-ef. Kavazović je pohvalio primjer vakifa, poželivši im dobro zdravlje i snagu da ustraju na putu dobra. Prema želji vakifa, džamiju je zajedno sa njihovim sinom Mujom Selimovićem otvorio dr. Salko Mašić, dugogodišnji porodični prijatelj.