A+ A A-

Proučena dova na dovištu Prisadi, MIZ-e Srebrenik

 

U džematu Brnjičani, Medžlis Islamske zajednice Srebrenik, organiziran je prigodan program na dovištu Prisadi. Naime, svake godine drugog vikenda u mjesecu avgustu na ovom dovištu, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik, izvodi se prigodan program. Ove godine na dovištu Prisadi, u subotu 09. 08. 2014. godine, okupilo se više stotina vjernika, koji su zajedno sa domaćinima džemata Brnjičani, predstavnicima Medžlisa IZ Srebrenik, kao i gostima i ostalim imamima uputili zajedničku dovu na ovaj dan.

Hafiz Nedžad ef. Vehabović, profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli, u svojstvu izaslanika muftije tuzlanskog mr. Vahid ef. Fzlovića, održao je vazu-nasihat.

Program je počeo učenjem Jasin-i-šerifa, mevludski program izveli su imami  Medžlisa Srebrenik. Nakon prvog dijela programa, učenja Kur’ana i mevluda, prvo se sa nekoliko uvodnih riječi prisutnim vjernicima obratio Mustafa ef. Kovač imam džemata Brnjičani, džemat u kojem se nalazi ovo dovište, potom je predsjednik Medžlisa IZ-e Srebrenik Mevludin ef. Joldić, u ime Medžlisa IZ-e Srebrenik, poselamio okupljene vjernike i uputio riječi dobrodošlice i zahvalio se svima na njihovom dolasku te ukazao na važnost dove i mjesta gdje se dove uče. Nakon toga vazu-nasihatom prisutnima se obratio izaslanik muftije tuzlanskog hfz. Nedžad ef. Vehabović, koji je u svom vazu ukazao na značaj dove i zikra.

Noć uoči dove na Prisadima, poslije akšam-namaza, u džamiji džemata Brnjičani, proučen je tevhid.

Dovište Prisadi je jedno od najpoznatijih i najstarijih dovišta  na prostoru Sjeveroistočne Bosne.

Damir ef. Babajić

  • 11