A+ A A-

Novo skrnavljenje Sefer-begove džamije u Banjoj Luci

Sarajevo, 11. avgust 2014. (MINA) - Dva puta u deset dana Sefer-begova džamija u Banjoj Luci bila je izložena skrnavljenju, a njene džematlije vrijeđanju i prijetnjama.

novi-napad-na-seferbegovu-dz

Naime, 30. jula 2014. godine, u vrijeme obavljanja akšam namaza, nepoznata osoba je u obući ušla u Sefer-begovu džamiju psovala, vrijeđala i prijetila vjernicima koji su obavljali molitvu, a nakon toga se udaljila u nepoznatom pravcu.

Nakon toga, u noći 7. na 8. august 2014. godine polomljena su dva nišana u mezarju Sefer-begove džamije, od kojih je jedan nadgrobni spomenik nekadašnjeg imama Sefer-begove džamije Ali efendije Kadunića.

Kao i u mnogim ranijim slučajevima i ovaj napad je prijavljen policiji, koja je izvršila uviđaj.

Prema evidenciji Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka od oktobra 2004. godine Sefer-begova džamija je bila preko 50 puta meta različitih vrsta napada. Do sada niko nije procesuiran zbog tolikog broja napada na ovu džamiju i njene vjernike.

Uprkos obećanjima političkih predstavnika da će se osigurati video nadzor za Sefer-begovu džamiju, to još nije učinjeno. Čak su i predstavnici Međureligijskog vijeća, prilikom posljednje posjete, obećali da će se založiti da ova džamija dobije video nadzor kao mjeru zaštite i lakše identifikacije počinilaca ovih gnusnih djela.

novi-napad-na-seferbegovu-dz-2

Nešto ranije Medžlis Islamske zajednice Banja Luka bio je prinuđen da na prozore ove džamije postavi sitnu željeznu mrežu kako bi se zaštitili prozori od kamenovanja i kontinuiranog razbijanja stakala. Također fasada Sefer-begove džamije, usljed stalnog ispisivanja uvredljivih i prijetećih poruka i grafita, oštećena je i zahtjeva temeljitu obnovu.

Nakon više od 50 napada teško je povjerovati bilo kakvom objašnjenju da policijske strukture i vlasti u Banjoj Luci nisu mogle procesuirati makar jednog počinioca ovih djela i za toliko godina naći načina da se zaštiti ovaj najnapadaniji vjerski objekat u Bosni i Hercegovini.