A+ A A-

Novi pristup formiranju zajednice (džemat)

Naš Stvoritelj nas je stvorio za druge, preciznije za zajednicu. To je u našem DNK. Kada ćemo kao muslimani konačno shvatiti da naša najvrelija želja mora biti to da vidimo istinu Božje riječi pretočenu u stvarnost kada je u pitanju naš odnos prema drugim.

Nova zajednica AIC (American Islamic Center of Chicago) želi stvoriti ambijent da se to dogodi.

Kako izgraditi snažnu, živu, dinamičnu, transformirajuću i zdravu muslimansku zajednicu? Ne mislim da je Allah (swt) i Njegov Poslanik (a.s.) htio da se vjernici okupljaju tek da razmijene doktrinarne tvrdnje. Umjesto toga, muslimani su pozvani da budu važan faktor drugom u životu. Zahtjev je da težimo da postanemo porodica i stoga se moramo povezivati jedni s drugima.

Zajednica (džemat) se ne gradi tako što ćemo samo sjediti u istoj prostoriji i ponavljati iste riječi, ma koliko one bile uzvišene i plemenite. Zajednica se realizira kada znamo jedni druge kao sami sebe (Lita'aarafuu). Ona se zdravo razvija kada naučimo da sa članovima svoje zajednice dijelimo i dobro i zlo.  

 

Suprotno od beskućništva je zajednica

Beskućništvo je pitanje međuljudskih odnosa. Ako izgubimo ​​posao, šta radimo? Ako izgubimo dom, orijentaciju u životu, osjećaj pripadnosti, ko je taj kome ćemo se obratiti za pomoć? Što više bliskih prijatelja imate, manja je mogućnost da ćete postati beskućnik. Hugh Hollowell, pastor crkve u SAD - Minnesota, osnovao je prije sedam godina organizaciju Ljubav pobjeđuje u Raleighu, u Sjevernoj Karolini. Hugh je počeo da se brine za ljude beskućnike u parku. Sve što je htio da uradi je da se druži s ljudima, da gradi odnose sa njima i da se moli s njima. Tokom godina, Ljubav pobjeđuje je unaprijedila svoj rad i misiju. Pastor je kupio zgradu, započeo sa bogosluženjima i uposlio dodatno osoblje. Ko bi mogao zamisliti da je ovakva vrsta misije ili djelatnosti održiva? Crkve i pojedinci širom Amerike daju podršku pastoru, jer duboko vjeruju da je pripadnost zajednici nezamjenjivo i važno za mentalno zdravlje i socijalnu sigurnost svakog pojedinca.

Ubrzo je Hugh dospio na sve medije od Dobro jutro Amerika do Al Jazeere.  

    

Imam Senad Agić, American Islamic Center - Chicago