A+ A A-

Stav Kraljevine Saudijske Arabije prema izraelskoj agresiji na Gazu

Saudi-Arabia-Coat2Kraljevina Saudijska Arabija prezentirala je svoj zvanični stav o izraelskoj agresiji na Gazu u kojem se kaže:

- Kraljevina Saudijska Arabija odlučna je izraziti svoj stav prema izraelskoj agresiji sa kojom se suočava Gaza. Štaviše i prije ove agresije ukazala je 30. juna 2014. godine međunarodnoj zajednici na ono što izraelske vasti čine protiv palestinskog naroda, a razlog tome je nestanak tri izraelska građanina na okupiranoj palestinskoj teritoriji, kako je Vijeće ministara objavilo.

Stav Kraljevine prema izraelskoj agresiji na Gazu ogleda se u sljedećem:

• 01. avgusta 2014. godine - Čuvar dva sveta i časna Harema (NJ.V. Kralj Kraljevine Saudijske Arabije) obratio se arapsko-islamskom svijetu i međunarodnoj zajednici:

Uistinu u srcu vjernika su riječi Uzvišenog Koji u Svojoj knjizi kaže: "I izbjegavajte ono što će dovesti do smutnje koja neće pogoditi samo one među vama koji su krivi, i znajte da Allah strašno kažnjava. " Potom riječi Uzvišenog: "A zlostavljanje je teže od ubijanja."

Ovu smutnju koja je našla plodno tlo u arapsko-islamskomg svijetu, koju su podržavali neprijatelji našeg Ummeta, sve dok im se nije pričinilo da je njena moć ojačana, tako da je počela širiti po Zemlji teror i nered, uvlačeći se u sve pore ne obazirući se na riječi Uzvišenog Tvorca: "Nego istinom suzbijamo laž, istina je uguši i laž nestane!" Sramotno je da teroristi rade ovo u ime vjere, a vjera nema s njima ništa. Iskrivili su sliku o islamu, njegovoj čistoti, vrijednostima i humanizmu, pripisujući mu, svojim djelima, tiranijom i kriminalom sva ona loša svojstva, tako da svako onaj ko ne poznaje pravu činjenicu o islamu pomisli da sve ono što proizilazi od ovih izdajica govori o poslanstvu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o kojem je Uzvišeni rekao: „a tebe smo samo kao milost svjetovima poslali."

Iz kolijevke Objave i poslanstva učenjaci islamskog svijeta pozvali su da se obavi dužnost prema uzvišenom Gospodaru; da se ustane protiv onih koji pokušavaju izopačiti islam, predočavajući ga svijetu kao vjeru ekstremizma, mržnje i terorizma i da se kaže istina bez straha, jer naš ummet danas prolazi kroz kritičan period, a historija će biti svjedok protiv onih koji su bili mehanizam kojeg su iskoristili neprijatelji kako bi razjedinili i pocijepali Ummet, izvrćući pravu i časnu sliku o islamu. Shodno svemu navedenom primjećujemo suze naše braće u Palestini koje liju zbog masovnih ubistava, kojih nije niko pošteđen i zbog ratnih zločina protiv čovječnosti, vođeni bez etike i morala, tako da je terorizam poprimio različite oblike, bilo da dolaze od skupina, organizacija ili država. Takvi oblici terorizma su najopasniji imajući u vidu njihove mogućnosti i namjere. Sve ovo dešava se pred očima međunarodne zajednice i njenih organizacija, između ostalih i pred očima Organizacije za zaštitu ljudskih prava. Ovo društvo je nijemo prema onome što se dešava u cijeloj regiji, ravnodušno je prema događajima, kao da ga se ne tiče ono što se događa. Ovakva šutnja koja nema opravdanje neshvatljiva je, jer ovakvo stanje odgaja generaciju koja teži nasilju, odbijajući mir i vjerujući u sukob civilizacija, a ne u njihov dijalog.

Sa ovog mjesta spominjem da smo još prije deset godina pozvali na Konferenciji u Rijadu da se oformi Međunarodni centar za borbu protiv terorizma. Poziv je u to vrijeme naišao na podršku cijelog svijeta, a cilj je bio da se uspostavi primjerenija saradnja između država. Međutim, nakon toga smo se razočarali zbog nedovoljne interakcije međunarodne zajednice prema ovoj ideji, što je dovelo da se ne poduzmu aktivnosti na način kako smo to priželjkivali. Danas kažemo svima onima koji su propustili ili propuštaju da obave svoje historijske zadaće protiv terorizma, radi privremenih i sumnjivih interesa, da će sutra biti prve žrtve. Kao da nisu ništa naučili iz bliske prošlosti koja nije zaobišla nikoga. Uzvišeni Gospodar kaže: "A mnogobošći će sigurno saznati u kakvu će se muku uvaliti."

21. jula 2014. godine - Izjava Vijeća ministara

Vijeće ministara je upozorilo na tragičnu situaciju koja je zadesila pojas Gaze i okupiranu zemlju zbog sve veće izraelske agresije i počinjenih zločina protiv golorukog palestinskog naroda, upućujući iznova proteste Kraljevine koja poziva međunarodnu zajednicu da izvrši svoju zadaću kako bi zaštitila palestinski narod i suprostavila se genocidnom ratu kojeg vode izraelske vlasti protiv njega. Vijeće je pozdravilo izjavu ministara vanjskih poslova arapskih zemalja koja je izdata na hitnom sastanku Organizacije arapskih zemalja, kao i odluke koje su donesene a kojima se potvrđuje da je neophodna inicijativa na međunarodnom nivou kako bi se pomoglo palestinskom narodu i otklonilo nasilje.

• 14. juli 2014. - Izjava Vijeća ministara

Vijeće ministara Kraljevine Saudijske Arabije je osudilo izraelsku vojnu ofanzivu i brutalne zračne napade na pojas Gaze koji su prouzrokovali pogibiju i ranjavanje više stotina palestinske djece. Ponovo su pozvali Vijeće sigurnosti pri UN-u i Vijeće za zaštitu ljudskih prava u Ženevi da izvršavaju svoje obaveze te da primjene četvrtu ženevsku konvenciju u vezi Izraela. Potom da užurbano rade na zaustavljanju izraelske agresije na pojas Gaze, spriječe zločine i kršenja prava palestinskog naroda.

Vijeće je naglasilo sadržaj završne izjave vanrednog i proširenog sastanka Izvršne komisije ministara vanjskih poslova zemalja Organizacije islamske saradnje. Ona obuhvata osudu brutalnih zločina nad palestinskom djecom i poziva međunarodnu zajednicu na odgovornost kako bi se očuvao međunarodni mir i bezbjednost, te da se poduzmu sve potrebne mjere radi zaustavljanja izraelske agresije nad palestinskim narodom.

13. juli 2014. - Velikodušna podrška i pomoć Čuvara dvaju Harema bratskom narodu u Gazi

Čuvar dvaju Harema Kalj Abdulah bin Abdulaziz Al' Saud je naredio da se izdvoji 200 miliona rijala palestinskom Crvenom polumjesecu u Gazi. U svojoj izjavi NJ.E. Dr. Ibrahim al-Asaf, ministar finansija, je rekao: "Naređenje NJ.V. Kralja Abdullaha glasi da se ovom sumom obezbijede hitne potrepštine; lijekovi i druga medicinska oprema potrebna za liječenje žrtava izraelske agresije tokom bombardovanja pojasa Gaze, kojim je odnešeno više hiljada života nedužne djece, žena i starijih osoba, od kojeg nisu bile pošteđene ni osobe sa posebnim potrebama."

11. juli 2014. - Izjava državnog ministra vanjskih poslova, dr. Nizara Madanija:

Državni ministar vanjskih poslova, dr. Nizar Madani, je nakon vanrednog i proširenog sastanka na nivou ministara vanjskih poslova zemalja Organizacije islamske saradnje u Džeddi izjavio: "Izrael je uništio mirovni proces, te danas vrši torturu i provodi brutalnu represiju nad palestinskim narodom. Izrael je odavno počeo sa aktivnostima koje mogu potkopati sve pokušaje postizanja mira i stabilnosti u regionu, te se usprotivio legitimnim pravima Palestinaca da stvore svoju državu na teritoriji Palestine." On je pozvao u toku sastanka na veliku solidarnost prema palestinskom narodu zbog krize koju doživljava ovih dana. Pozvao je na međunarodnu akciju i uputio apel Ujedinjenim narodima i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i humanitarnim radom, da poduzmu odgovarajuće mjere protiv brutalne agresije nad palestinskim narodom. Također je pozvao ministre vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje da osiguraju održavanje dvije hitne sjednice: Vijeća sigurnosti i Vijeća za zaštitu ljudskih prava.