A+ A A-

Svečano otvorena Careva džamija u Trebinju

U prisustvo oko hiljadu posjetitelja danas je svečano otvorena obnovljena Careva džamija u Trebinju.

Čast da otvore džamiju Trebinjci su ukazali braći Anelu i Eminu Hadžoviću, zbog njihovog nesebičnog zalaganja i brige koju su pokazali tokom obnove.

careva-dz-trebinje

Na svečanosti prigodnim govorima prisutnima su se obratili Husein ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Trebinje, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurović, jerej Dražen Tupanjani paroh trebinjski, mostarski muftija Salem ef. Dedović i izaslanik reisu-l-uleme mr. Huseina ef. Kavazovića mr. Nusret ef. Abdibegović.

U programu su nastupili derviši i šejhovi hadži Sinanove tekije iz Sarajeva. 

Careva džamija je posljednja, deseta obnova porušenih vjerskih objekata u Trebinju za što velike zasluge Trebinjci pripisuju njihovom imamu Husein ef. Hodžiću.

"Ovu džamiju smo sagradili ne samo radi nas, već i radi grada i radi naših pravoslavnih komšija koji su pokazali svoje simpatije pred tim činom", istakao je Husein ef. Hodžić, koji se u toku obraćanja rasplakao, navodeći primjere kako su navijači Leotara branili i štitili svetost prostora trebinjskih džamija. 

Obnova porušenih bogomolja i svečano otvorenje prema riječima paroha trebinjskog Tupanjanina predstavlja početak boljih odnosa među narodima i religijama.

"Izgradnja porušenih vjerskih objekata označava početak nove ere naših odnosa koji će biti mnogo više od tolerancije. Koji će biti odnosi ljubavi, jer samo tako možemo da živimo na ovim prostorima i da se osjećamo kao ljudi", rekao je paroh Tupanjanin. Obnovu džamija u Trebinju i gradonačelnik Vučurović je ocijenio kao podstrek za dalje unapređenje međureligijskih odnosa koji neće ostati samo puka retorika. 

Mostarski muftija Salem ef. Dedović u porukama o značaju vjerovanja i odnosa prema džamijama podsjetio je da je muslimanska kultura i islamska tradicija ugrađena u temelje grada Trebinja i u temeljima bošnjačke kulture.

"Danas smo ohrabreni porukama Srpske pravoslavne crkve i rukovodstva Trebinja. Pred sobom imamo otvorene nove stranice razumijevanja, mira, saradnje i koegzistencije. Moramo se priznavati kao ljudi i kao Božija stvorenja koje je Bog stvorio na ovoj zemlji s određenom misijom", rekao je muftija Dedović. 

Obraćajući se u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme mr. Nusret ef. Abdibegović poručio je da je nužno još više raditi da bi se istinski i iskonski život kojega žele Bošnjaci Trebinja vratio u ovaj grad.

"Šteta je ako se taj život ne vrati ovom gradu. Daleko može biti i Mostar i Sarajevo i Skandinavija i Amerika, vi ste ti koji ovom gradu možete vratiti svu njegovu ljepotu", poručio je Abdibegović. 

Svečano otvorenje završeno je dodjelom prigodnih nagrada i zahvalnica. Medžlis Islamske zajednice Trebinje danas se javno zahvalio Boži Narančiću koji je stalno bio uz malobrojne muslimanske povratnike i nesebično im pomagao u obnovi porušenih džamija.

"Meni je od velike važnosti da sam dobio priznanje od vjerske zajednice kojoj ne pripadam", kratko je prokomentarisao Narandžić.

Priznanje za sve ono što je učinio za Trebinje i za muslimane Trebinja Husein ef. Hodžiću uručio je Kemal Baysak, bivši turski parlamentarac i počasni generalni konzul Bosne i Hercegovine u Turskoj. 

Careva džamija sagrađena je od ostataka džamije na Policama. Džamija na Policama bila je najstarija džamija u ovom kraju. Izgrađena je u drugoj polovini 17 stoljeća. Pouzdano se zna da su je jednog bajramskog jutra srušili Stojan Janković i Ilija Smiljanić, a njen džemat svirepo poubijali. Godine 1719. Osman-paša Resulbegović od kamena porušene džamije u Policama odmah do svoje sagradio je  još jednu u ime sultana Ahmeda.

Ugovor o obnovi sultan Ahmedove džamije 21. novembar 2011. godine potpisali su direktor G.P. "Bišina" Mirsad Bajgorić i Husein ef. Hodžić. Vrijednost radova procijenjena je na iznosi oko 200.000 KM. Uspjeh obnove džamije oni pripisuje instituciji Islamske zajednice  u ovom gradu. Sultan Ahmedova džamija obnovljena je i 1988. godine.

(muftijstvo-mostarsko.ba)