A+ A A-

Područje MIZ-e Zavidovići ponovo zadesile poplave i klizišta

zavidovici-poplave-6-8U utorak 05.08.2014.godine područje MIZ-e Zavidovići zadesile su nove poplave i klizišta. Kiša koja je padala cijelo popodne i veče sa utorka na srijedu izazvala je izlijevanje rijeka Gostovića i Krivaje iz svoga korita i plavljenje naseljenih mjesta Bajvata, Lijevče, Gostovića, Krivaje, Brezika i Lovnice. Opštinski štab civilne zaštite je u utorak naveče ponovo proglasio stanje prirodne nesreće za područje općine Zavidovića.

 

Pojedina mjesta odsječena su od grada jer su veliki nanosi vode i mulja zatrpali puteve. Aktivirala su se dosadašnja klizišta ali i pokrenula neka nova u pojedinim mjestima.

U srijedu 06.08.2014.godine glavni imam MIZ-e Zavidovići Sulejman ef. Efendić, predsjednik MIZ-e Zavidovići Husein Zilkić i sekretar MIZ-e Elvir ef. Mehić obišli su poplavljene džemate i u razgovoru sa imamima i predstavnicima džematskih odbora obišli vjerske objekte i vakufsku imovinu u džematima zahvaćenim poplavama. Analizirala se dosadašnja situacija u džematima i predložilo se niz mjera na zaštiti vjerskih objekata. Trenutno je situacija pod kontrolom i prate se daljnja zbivanja sa izlijevanjem rijeka iz korita. Džemat Rujnica je ponovo odsječene od grada zbog odrona i klizišta koja su zatrpala put.

Kiša i dalje pada,očekuju se ponovna izlijevanja vode iz korita, poduzimaju se neophodne mjere na zaštiti imovine i lica. Mještani su u strahu od novih poplava i klizišta.

ELVIR MEHIĆ