A+ A A-

Mevludske svečanosti u Tesliću

 

Odmah po završetku ramazansko-bajramskih aktivnosti na području Medžlisa Islamske zajednice Teslić počeli su godišnji mevludi. Prilika je to da se u džamijama okupe džematlije tog, ali i drugih džemata koji se uz mevludski program i učenje Kur'an-i Kerima prisjećaju teških ratnih dana kada su ostali bez domova ali i simbola svoje mahale, svoje džamije. Godišnji mevludi u Tesliću većinom su vezani za datum poslijeratnog otvorenja obnovljenih džamija jer su sve naše džamije kao i mnoštvo drugih porušene u toku rata. Tako da su džematlije povratkom na svoja ognjišta bili prinuđeni da počnu svoj život nanovo gradeći svoje domove ali u isto vrijeme uspravljajući i džamije.

mev-akt-teslic

Prvu subotu u mjesecu augustu okupili smo se u džematu Kamenice na tradicionalnom mevludu kojim smo obilježili petu godišnjicu od otvorenja džamije. Poslije proučenog odlomka iz Kur'ana mjesni imam Džemail ef. Hodžić uputio je selame, te zatražio da se fatihom prisjetimo svih šehida i džematlija ovog džemata koji se Allahu vratiše. Imami Medžlisa IZ-e Teslić proučili su mevlud, a hor En-Nahl iz Zenice bio je naš gost i počastio nas je sa nekoliko prelijepih ilahija sa svog posljednjeg CD-a. Predavač je također iz Zenice stigao a bio je to uvaženi hafiz Husein ef. Čajlaković koji je svojim besjedama oraspoložio prisutne i bar na trenutak uklonio sumornu svakodnevnicu sa lica ljudi. Poslije njega čestitke za godišnjicu otvorenja džamije uputio je naš glavni imam Džafer ef. Gračić kazavši da su džamije potrebne pored ibadeta da bismo u njima širili ideju islama, Kur'ana, tevhida i da bismo doveli do realizacije tih naših ideja. Džamija u džematu je najljepše, najsigurnije i Allahu najdraže mjesto na zemlji, zato čuvajmo svoje džamije i posjećujmo ih, poručio je glavni imam.

Drugi dan vikenda vjernici Medžlisa IZ-e Teslić imali su priliku da prisusvuju jednom nasvakidašnjem događaju u džematu Gusti Teslić. Pored mevluda polaznici mektebske nastave upriličili su hatmensku svečanost. Svečana hatma dova učena je u ovom džematu prije čak 67 godina. Bio je to veliki događaj za njihovog muallima Bersad ef. Kozlića, za džematlije ovog džemata a posebno za roditelje ovih osam polaznika mekteba. Džamija je bila premala da primi sve ove koji su željeli da čuju i vide vrijednost i ljepotu koja se dašavala u pondevskom vaktu.  Svečanost je počela učenjem sure Jasin, selamom i kratkim obraćanjem mjesnog imam te mevludskim programom kojeg su priredili naši imami. Nakon programa obratio se glavni imam koji je čestitao polaznicima, muallimu, roditeljima i svim džematlijama ovaj veliki hajr. Kazao je da su ova djeca najbolja jer po hadisu Poslanika a. s. najbolji su oni koji uče i druge Kur'anu podučavaju.

              Svečana prozivka kandidata bila je prilika za dodjelu nagrada i diploma koje je obezbijedio džemat uz pomoć donatora, a uručio ih je predsjednik Medžlisa Mujo Zukanović, a polaznici su u znak zahvalvosti pripremili i jedan prigodan poklon za svog muallima. Diplomom svršenika hatmenskog ispita u džematu Gusti Teslić okitili su se: Mešinović Šeherzada, Mešinović Admir, Omerović Emel, Karabegović Ahmed, Mešinović Aldin, Klindić Esmir, Hatić Jasmin i Fazlić Indira.

           Program je upotpunjen učenjem posljednjih sura Časnog Kur'ana, od strane svršenika hatmenskog ispita, pred dovu koju je proučio glavni imam Džafer ef. Gračić. Za sve prisutne bio je obezbijeđen ručak u haremu džamije.

Svim svršenicima ovog ispita, njihovim roditeljima i muallimu čestitamo na postignutom uspjehu uz dovu Uzvišenom da im Kur'an bude uputa i vodič u njihovom životu.

Enver ef. Gondžić

  • 00