A+ A A-

Mitropolit Amfilohije opravdava ubistva muslimana u Crnoj Gori

Islamska zajednica u Crnoj Gori saopćenjem za javnost reagirala je na „fašisoidne stavove“ mitropolita Amfilohija kojima se opravdavaju brutalna ubistva i zlostavljanja muslimana vršena u Crnoj Gori.

U saopćenju se ističe da su muslimani i Islamska zajednica u Crnoj Gori duboko uvrijeđeni iznesenim stavovima mitropolita Amfilohija i njegovim vrijednosnim sudom o istorijskom događaju sa početka 18-og vijeka, u kojem je izvršen progon nad pripadnicima islama u jednom dijelu Crne Gore.

amfilohije-radovic

Prvi čovjek Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, navodi se dalje u saopćenju, nazvao je pripadnike islama „lažnim ljudima sa lažnom vjerom“, a njihovo učenje „duhovnom smrću“, i riječima „spasavanje Crne Gore“ opravdao tzv. „istragu poturica“, odnosno masakr nad tadašnjim muslimanima koji je, prema nekim istorijskim izvorima, izvršio vladika Danilo Petrović.
„Teško da se radi o neznanju, prije će biti da je riječ o isključivosti, kao o dominantnom obrascu odnosa prema islamu, kada je u pitanju retorika ljudi koji već duže vrijeme rukovode ovom crkvom. Možda bi ljude kratkog pamćenja moglo začuditi da vladika Amfilohije tako kvalifikuje islam, s obzirom da je poznato koje je sve civlizacijske, kulturološke, arhitektonske, umjetničke i duhovne tekovine podario islam i svjetskoj civlizaciji i ovdje u Crnoj Gori, kao vjera proizašla iz istog monotesitičkog korijena, kao i hrišćanstvo i judaizam. Štaviše, sama činjenica da su brojne hrišćanske crkve i manastiri sačuvani i izgrađeni tokom viševjekovne dominacije islama, bila bi dovoljno obavezujuća da se o islamu promišlja bez predrasuda i negativnog naboja.

Međutim, one koji pamte malo duže takva izjava nimalo ne čudi, već samo potvrđuje da je to slijeđenje iste ideologije koja je blagosiljala i uz gusle popijevala Karadžićevim falangama tokom agresije na Bosnu i koja se nikada i ničim nije ogradila od ubijanja nevinih ljudi, žena i djece, od genocida u Srebrenici, niti od kulturocida u kojem je razoreno i uništeno na stotine džamija i mezarja i zatirani tragovi islama.

Mislili smo da je došlo drugo vrijeme i da je ta ideologija napuštena, te da su oni koji su je slijedili uvidjeli svu njenu pogubnost, kako za druge narode, tako i za svoj vlastiti. Međutim, ako se ovako pravda tzv. istraga poturica i inkvizitorski masakr nad islamskim življem Stare Crne Gore iz 18-og vijeka, jasno je da je u pitanju uvreda i nedvosmislena poruka prema petini stanovništva današnje Crne Gore.

Međutim, Islamska zajednica i njeni pripadnici duboko su svjesni svog istorijskog civlizacijskog i duhovnog utemeljenja u Crnoj Gori i nijednim svojim gestom neće odgovarati na ovakve kvalifikacije i vjersku isključivost koju demonstrira prvostveštenik Srpske pravoslavne crkve. Vjerujemo da će se, makar u budućnosti, neko ograditi od ovakvih fašisoidnih stavova i nanesenih uvreda prema pripadnicima islama, navodi se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Istraga poturica spasila Crnu Goru

Mitropolit SPC Amfilohije Radović, 02. augusta 2014. godine, na ilindanskom skupu na Sinjajevini, kako su prenijeli crnogorski mediji, kazao je da je istraga poturica značajan istorijski događaj.

“Mnogi i danas prigovaraju kako je to smio vladika Danilo. Jeste da je strašno pobiti ljude, međutim, još je strašnija duhovna smrt koju siju oko sebe ti lažni ljudi, sa lažnom vjerom. Zato je, blagodareći toj žrtvi, vladika Danilo spasio Crnu Goru.

Da se to nije dogodilo, danas ne bi bilo pravoslavnog uva u Crnoj Gori, i to treba imati u vidu”, kazao je Amfilohije.